МВФ предупреди за рискове пред икономиката ни

МВФ предупреди за рискове пред икономиката ни

МВФ предупреди за рискове пред икономиката ни

Политическата несигурност е основна заплаха за икономиката на България, обяви МВФ. Българското правителство е на ръба на срив след слабите резултати на социалистическата партия на изборите за Европейски парламент през май, като се очакват и предсрочни избори до края на годината. Това може да подкопае подема на растежа, тласкан от засилващото се вътрешно търсене и по-големите разходи на средства, предоставени от Европейския съюз, посочва Международния валутен фонд в коментар към прогноза за икономиката ни през настоящата година, цитирана от Ройтерс. Фондът наскоро приключи редовната си мисия в България. Обобщаващите оценки от проверката са тревожни и негативни.

Експертите на МВФ прогнозират ръст от 1,6 на сто тази година спрямо 0,9 на сто през 2013 година, но предупреждават в същото време за „значителни рискове в очакванията на правителството за приходите.” Ограниченията на разходите имаха за цел да задържат бюджетния дефицит на равнище 1,8 процента от БВП, отбелязва МВФ

Малката и отворена икономика на страната среща затруднения да се върне бързо към растежа си отпреди световната финансова криза, започнала през 2008 година. Чуждестранните инвестиции рязко са намалели, а безработицата остава висока, отбелязват още експертите на фонда.

Като косвен фактор и източник на потенциален риск, който да забави развитието на икономиката ни през тази година от МВФ посочват и зависимостта на България от руските енергийни доставки. Трудните преговори между Русия и Украйна за цената на газа могат да подпалят нова енергийна война, допълва Ройтерс.

В по-дългосрочен план МВФ препоръчва България да коригира временното замразяване на пенсионната възраст, като подчертава "значителните дългосрочни предизвикателства за държавните разходи", които ще възникнат поради застаряващото и намаляващо население.

"Ускореният растеж, създаването на работни места и уеднаквяването на доходите с партньорите от ЕС ще изискват по-бърз напредък в решаването на критичната институционна и дълбока структурна липса на гъвкавост", се казва още в комюникето на МВФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ