МФ посочи рискове от президентско вето върху актуализацията на бюджета

МФ посочи рискове от президентско вето върху актуализацията на бюджета

МФ посочи рискове от президентско вето върху актуализацията на бюджета

Ако бъде наложено вето и се забави или отмени актуализацията на бюджета, това би довело до сериозни затруднения по отношение на бюджетния процес. Отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса би се пренесла към президентската институция. Намесата в бюджетната политика би предизвикала невъзможност за изпълнение на правителствената програма и невъзможност да се отговори на очакванията на обществото, като някои от тях са особено чувствителни и важни. Това се посочва в становище на Министерството на финансите относно евентуалното налагане на вето от президента на република България върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година.

„Настоящата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България е наложителна и навременна, не противоречи на конституционните и законовите разпоредби в Република България. Тя не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент”, се посочва в становището на министерството, цитирано от "Фокус".

Според ведомството рисковете от евентуално вето са: забавяне на влизане в сила на актуализацията; риск от неизпълнение на бюджета на социалното министерство и невъзможност да бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв.; работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани в Бюджет 2013 г. с 40 млн. лв.; безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост; държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса, тъй като няма бюджетирани средства за разплащане на просрочени задължения към бизнеса; няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви; ако не бъде увеличен лимитът за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв., има риск в края на годината равнището на фискалния резерв да бъде под регламентираното в ЗДБРБ за 2013 г. ниво от 4,5 млрд. лв.;

Според МФ повишаването на лимита за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв. няма да доведе до по-високо равнище на дълга от 14,6 млрд. лв. в края на 2013 г. предвид изплащането през м. август т.г. на емисията на 6-месечни съкровищни бонове в размер на 800 млн. лв. Основната причина за увеличение на лимита за поемане на нов държавен дълг е непланирана в емисионния календар на МФ емисията от 800 млн. лв., с която нормативно се изчерпаха възможностите за гъвкавост при дълговото финансиране на бюджета.

Вчера президентът Росен Плевнелиев заяви, че до сряда може да наложи вето над промените в държавния бюджет, които бяха гласувани от Народното събрание в края на миналата седмица - ден, преди депутатите да излязат в лятна ваканция. Твърдата позиция на държавния глава бе огласена в прессъобщение от президентството, разпространено в понеделник привечер.

Плевнелиев смята да атакува в мотивите си за връщането на закона частта, в която се разрешава на правителството да вземе допълнителен заем от 1 млрд. лв., става ясно от съобщението.

Няколко часа по-рано финансовият министър Петър Чобанов отиде при Плевнелиев в последен опит да го разубеди да не предприема това решение и след двучасовата среща призна, че двамата са останали на различни позиции и че президентът вероятно ще наложи "някакъв тип вето върху актуализацията". А по обед председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ветото ще е "безпрецедентен акт от страна на президента" и съобщи, че ако има вето, то заради него депутатите няма да си прекъсват ваканцията и то ще бъде разгледано в началото на септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ