НАП въвежда електронно следене на всички касови апарати

НАП въвежда електронно следене на всички касови апарати

НАП въвежда електронно следене на всички касови апарати

От началото на 2011 г. всеки касов апарат в България ще бъде свързан с компютърната система на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от пресслужбата на агенцията.

На определен период от време, фискалните устройства ще подават автоматично данните за оборотите на търговските обекти. Апаратите на бензиностанциите и фирмите, работещи в рисковите икономически сектори ще бъдат настроени да подават информация по-често от апаратите в малките магазинчета.

Системата ще позволява и дистанционен достъп на инспекторите на НАП до произволно избран касов апарат. Така ще се правят светкавични, внезапни проверки в случаите, в които действителният оборот е много по-голям от отчетения на касовия апарат.

Обобщената информация от всички касови апарати в страната ще бъде анализирана от софтуер. Въз основа на анализите, екипи от проверяващи ще бъдат пращани в обектите с подозрително нисък оборот, разкриват още от НАП.

Самото въвеждане на дистанционната връзка трябва да се извърши в определени срокове, посочени в промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти (т.е. Наредба Н-18). Копие от документа е публикувано на интернет страницата на Министерство на финансите – www.minfin.bg. Там е обявена и периодичността на отчитане за различните браншове.

Въвеждането на електронното следене няма да доведе до принудителна и масова замяна на функциониращите в момента близо 600 000 касови апарати в България, твърдят от НАП. По данни на ведомството, над 80 % от регистрираните касови апарати могат безпроблемно да изпълняват новото изискване след свързването им с допълнителен модул, който ще предава данните в НАП.

По предварителни разчети тези модули ще работят с отделна СИМ карта и ще струват между 100 и 200 лв. , а разходът ще може да се приспада за данъчни цели от фирмите.

Новата система ще премахне съществуващото в момента изискване всеки нов касов апарат да се регистрира в НАП с подаване на заявление. Вместо това фискалните устройства ще се регистрират автоматично, в момента на тяхното поставяне в обекта.

Данните, генерирани от касовите апарати генерират, ще се изпращат до НАП чрез GPRS мрежата на мобилните оператори. Това ще гарантира, че всеки обект, независимо от местоположението си в страната се намира, ще може безпроблемно да подава информация в приходната агенция.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ