Обмислят да слеят НАП и Агенция "Митници"

Обмислят да слеят НАП и Агенция Митници

Обмислят да слеят НАП и Агенция "Митници"

В най-скоро време НАП и Агенция "Митници" може да станат едно. Законопроект на министерството на финансите предвижда двете структури да се слеят, предаде в. "Труд". Такъв модел се прилага в няколко европейски държави, сред които Великобритания, Румъния и Холандия.

Идеята за създаването на приходна мегаагенция не е нова. Тя беше лансирана от ДПС още през 2005 г. Основният аргумент за сливането на двете структури е, че това ще подобри обслужването на фирмите и гражданите и ще улесни извършването на ревизии и проверки, което ще повиши приходите.

“В тази идея има много голям смисъл за подобряване на координацията между двете институции”, коментира финансовият министър Петър Чобанов.

Той обясни, че ако има съгласие за осъществяването й, това трябва да стане на етапи.

“Първо може да се създаде междинен орган, в който да се осъществява координацията”, каза той. Едва след това можело да се премине към същинското сливане на двете агенции.

Подобна реформа ще може да започне най-рано през следващата година. Намеренията са през тази година да се изясни механизмът, по който би могло да се осъществи сливането и начинът, по който ще изглежда новото ведомство.

“Не мисля, че този модел е удачен за България и най-вероятно ще доведе до по-лоша събираемост, а не до по-добра”, коментира депутатът от БСП Георги Кадиев. Той припомни, че информационните системи на двете агенции са коренно различни. За да станат съвместими, ще е необходима повече от година.

Икономистът Георги Ангелов също е скептичен, че обединяването на двете агенции ще подобри събираемостта в краткосрочен план.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги