По-малко продажби на музика през 2009 г.

По-малко продажби на музика през 2009 г.

По-малко продажби на музика през 2009 г.

Глобалните продажби на музика през 2009 г. са 7% по-малко, съобщава BBC. Това показва, че все повече хора смятат музиката за безплатно благо, до което имат неограничен достъп, коментират някои анализатори. Други обаче са на мнение, че това е временно явление и се аргументират с факта, че музикалният пазар в 13 страни по света се е разраснал.

Дебютният албум на шведката Сюзън Бойл, която стана световноизвестна след участието си в шоуто „Великобритания търси талант”, е най-продаваният албум в света през миналата година. Албумът на Бойл е продаден в 8.3 млн. копия, сочат данните на звукозаписната компания IFPI.

Веднага след Сюзан Бойл, в класацията по продажби на лицензирани дискове се нареждат „Блек Айд Пийс” с новия им албум и This is it на Майкъл Джексън.

В страните, които нямат достатъчно строги мерки за борба с музикалното пиратство като Испания и Канада, е регистриран най-сериозният провал в музикалните продажби.

В Швеция и Южна Корея, където бяха взети мерки за борба с пиратството, продажбите на лицензирани копия през 2009 г. са се повишили с над 10%.

В редица пазари дигиталните продажби са нараснали около 40%. Продадените билети за концерти през миналата година са само 3% повече, което повишение е под предварителните очаквания. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ