Предложение: Всички държави в ЕС с минимален доход между 400 и 1000 евро

Предложение: Всички държави в ЕС с минимален доход между 400 и 1000 евро

Европейският икономически и социален съвет (ЕИСС)* ще настоява всички държави-членки на Евросъюза да въведат до 5-6 години минимален доход, който да бъде между 400 и 1000 евро, според стандарта на живот в съответната страна, предаде БТА.

Това е един от елементите на концепцията ни за социална Европа и начин да се избегне социалния дъмпинг, който "храни" екстремизма и ксенофобията, коментира пред журналисти президентът на Съвета Анри Малос. Той уточни, че много скоро ЕИСС ще представи това предложение в Европейския парламент.

Малос заяви, че не е много обнадежден по отношение на настоящата Европейска комисия, но се надява, че следващата ЕК ще бъде "по-отворена за тази концепция за сближаване в Европа".

Важно е да има съгласие между всички социални "актьори" в Европа, отбеляза Малос и уточни, че предложението за минимален доход е повече от препоръчително, като ще се настоява ЕК да поеме ангажимент заедно с държавите членки.

„В много държави има минимален доход. Във Франция например всеки, който легално е в страната, трябва да получава като минимум определена сума. Ако не я заработва от трудови доходи, тогава държавата го компенсира с тази сума”, коментира Малос.

Той допълни, че следващата цел на ЕИСС е постепенно тази "ножица" от 400-1000 евро да се затвори (сближи) в държавите членки.

*Европейският икономически и социален съвет е консултативен орган на Европейския съюз. Създаден е през 1957 г., за да предоставя експертно мнение на основните институции на ЕС - Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент. Това се прави чрез изготвяне на становища по предложения за законодателни актове на ЕС и становища по собствена инициатива по въпроси, на които от съвета смятат, че трябва да се обърне внимание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ