Проверяваме сами как ни осигуряват

Проверяваме сами как ни осигуряват

Проверяваме сами как ни осигуряват

Всеки работещ ще може да провери дали работодателят му е декларирал трудов договор пред Националната агенция за приходите и как го осигурява. Това ще става чрез нова услуга на НАП.

Процедурата отнема няколко минути, но изисква лично присъствие. От утре ще се издава уникален цифров код в офисите на НАП. Физическите или юридическите лица подават заявление в офисите на НАП, с което да получат персоналния идентификационен код. На практика той ще замества електронен подпис и с този код ще може да се чете всякаква информация за лицето, включително вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване, предаде „Фокус”.

С този код ще могат да се ползват и услуги, свързани с издаване на удостоверения. Впоследствие с него ще може да се осъществява дори тонално набиране и да се предоставя информация от кол центровете.

Данъчната кампания тази година ще бъде насочена основно към намаляване на административната тежест на лицата, каза Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване” в НАП.

Това ще стане с предоставяне на електронни услуги, за които няма да има необходимост от електронен подпис, облекчения в самата кампания и облекчаване на плащането с намаляването на кодовете за вид плащане. 20 кода отпадат и с това бизнесът ще спести близо 11 млн. лева, по данни на НАП.

Всички физически лица, получили доходи, различни от трудовите, следва да подадат данъчна декларация. В годишната декларация декларирането на данъка става като се закръгля до пълен лев.

Ако лицата не са получавали доходи през годината, или различни от трудови, но са ползвали заеми, различни от банкови, също следва да подадат декларация, в която се посочва размерът на заема. Той трябва да е до 10 хил. лв. и част от него да не е погасен до края на годината или за пет години назад размерът му да е до 40 хил. лв., обясниха от НАП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ