Прогноза: Обемът на световната търговия се ускорява до 8% годишно

Прогноза: Обемът на световната търговия се ускорява до 8% годишно

Прогноза: Обемът на световната търговия се ускорява до 8% годишно

От 2017 година, обемът на световната търговия ще расте с 8% годишно, сочи актуална прогноза на HSBC. Темповете на растеж все още са по-ниски от предкризисните 9%, но перспективите за развитие на търговията в рамките на Световната търговска организациа, както и в контекста на създаването на Транстихоокеанското партньорство, Трансатлантическото търговско-инвестиционно партньорство и Регионалното всестранно икономическо партньорство могат значително да ги повишат, отбелязват анализаторите на банката.

Сред 25 икономики в света, разгледани в прогнозата на HSBC за развитие на световната търговия, в средносрочна перспектива най-динамичен ръст се очаква в Индия и във Виетнам. Стойността на ескпорта на тези страни се очаква да нараства с повече от 10% годишно в периода 2015 -2030 година, доколкото азиатските страни и други развиващи се икономоки като Турция, Египет, Мексико и ОАЕ са своеобразен двигател на търговията.

Заради търсенето на стоки с производствено-техническо предназначение, особено на развиващите се пазари, най-печеливши ще са компаниите, които произвеждат и продават промишлено оборудване и транспортни средства, отбелязват още анализаторите на банката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ