Проектът за актуализация на бюджета внесен в парламента

Проектът за актуализация на бюджета внесен в парламента

Проектът за актуализация на бюджета внесен в парламента

Бюджетът за тази година не може да бъде стабилизиран в краткосрочен план с мерки в приходната и разходната част. Това е един от основните мотиви, с които служебният кабинет внесе в деловодството на Народното събрание проект за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.

Още вчера служебният премиер Георги Близнашки призова депутатите ревизирането на бюджета да е първата им работа.

Исканите корекции най-общо са за вдигане на бюджетния дефицит до 3,6%, което означава, че автоматично страната ни влиза в нарушение на договореностите от Маастрихт. В цифрово изражение това означава дефицитът да достигне 3,152 млрд. лв., което е с 1,51 млрд. над планирания в края на миналата година.

От мотивите, които са 8 страници, става ясно, че се очертават сериозни дефицити по всички показатели. Те произтичат от невъзможността да бъдат постигнати заложените фискални цели по държавния бюджет за 2014 г. , пише още в мотивите. Причините за това са, от една страна, значително отклонение от предварително заложените разчети по основни показатели в макроикономическата рамка и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет и, от друга - необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в някои бюджетни системи.

Направената през септември актуализация на макроикономическите показатели е установила сериозно изоставане на приходите от ДДС и акцизи. Ревизирана е надолу прогнозата за ръста на икономиката ни на 1,5%, вместо заложените 1,8%.  Оттам следва и корекция в негативна посока на оценката за номиналния размер на БВП за 2014 г. с над 2,4 млрд. лв. (от 81 582 млн. лв. на 79 178 млн. лв.). По-ниският номинален размер на БВП води до понижаване на прогнозата за възможностите на икономиката да генерира по-високи данъчни приходи.

Основната мярка, която служебното правителство предлага за компенсиране на очертаващите се дефицити е вземане на нов външен дълг от 4,5 милиарда лева. В тази сума е предвидено осигуряването на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената от Европейската комисия финансова помощ за банките в размер на 2,9 милиарда лева, както и 700 млн. лева за Фонда за гарантиране на влоговете. Подробно с проектозакона за актуализация и мотивите към него можете да се запознаете ТУК.

Отделно, правителството внесе и проект за актуализация на бюджета на Здравната каса със 100 млн. лв.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ