Прокурори обискираха Olympus

Прокурори обискираха Olympus

Прокурори обискираха Olympus

Японски прокурори обискираха централата на производителя на фотоапарати и медицинско оборудване Olympus. Акацията е била извършена в хода на разследване срещу компанията, съобщи BBC. Проверяват се счетоводните й практики след като фирмата призна, че е укривала огромни загуби.

Скандалът се разрази в Япония след като бившият изпълнителен директор на Olympus Майкъл Уудфорд заяви, че е бил уволнен, защото е поставил под въпрос изплащания, свързани със сливания в компанията. По-късно от Olympus признаха, че са укрили загуби от 1,5 млрд. долара в последните две десетилетия.

Миналата седмица Olympus издаде ревизираните си доклади за печалби с фондовата борса в Токио. Последните й сметки за шестте месеца до края на септември 2011 г. сочат, че компанията е декларирала загуби от 32,3 млрд. йени или 414 млн. долара. Освен това тя снижи стойността на активите си от зададените през март 2007 г. 225 млрд. йени на едва 46 млрд. йени.

Наблюдатели твърдят, че изискването на документи от офиса на фирмата само няколко дни след издаването на последния й ревизиран доклад показва, че има развитие в разследването за укритите загуби.

Проблемите в Olympus станаха повод за опасения за добрите практики в корпоративното управление на големите компании в Япония. Смята се, че случаят може да се отрази силно негативно на глобалния имидж на компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ