Русия, Казахстан и Беларус основават Евразийския икономически съюз

Русия, Казахстан и Беларус основават Евразийския икономически съюз

Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан подписват днес договора за формиране на Евразийския икономически съюз (ЕИС). Това ще финализира процеса за създаване на подобно на Еврозоната пространство от бивши съветски републики, съобщи РИА Новости.

„Създаването на този съюз ще издигне страните членки в него до по-високо ниво на интеграция”, пише в официалното съобщение от Кремъл. „Трите нации се обединяват, за да гарантират свободен поток на стоки, услуги, капитали и работна сила, за да координират основните си политики, сред които такива по въпросите на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта. Подписването ще финализира основаването на най-големия общ пазар в региона (170 млн. души), който от своя страна ще се превърне в нова икономическа сила.”

„Евразийският икономически съюз ще работи на базата на универсални, прозрачни и разбираеми за всички принципи, включително въз основа на правилата и принципите на Световната търговска организация. Договорът за Евразийския икономически съюз е напълно готов за подписване”, заяви руският президент Владимир Путин.

Договорът, който ще бъде парафиран в казашката столица Астана от беларуския президент Александър Лукашенко, казахстанския лидер Нурсултан Назърбаев и Путин, ще влезе в сила на 1 януари 2015 г. Лидерите на трите държави ще обсъдят на срещата си въпроси около вече съществуващите обединения Митнически съюз и Единно икономическо пространство. На срещата ще бъдат разгледани и заявките на други потенциални страни членки като Армения, чиито лидери изразиха ясно желание да се присъединят към ЕИС.

Владимир  Путин се надява организацията да положи основите на бъдещ по-голям съюз, който да обедини част от бившите съветски републики. Руският президент дълго време убеждаваше Украйна също да се включи в него, но след избухването на проевропейските протести в страната през ноември миналата година тази възможност вече не стои на дневен ред.

За потенциални членове на Евразийския икономически съюз преди се считаха още Грузия и Молдова, но и двете страни предпочетоха проевропейския курс. Армения за момента лавира между ЕС и воденото от Русия обединение, а Таджикистан не е изразил позиция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ