Световната банка ни сложи сред най-застрашените от кризата

Световната банка ни сложи сред най-застрашените от кризата

Световната банка /СБ/ нареди България сред най-застрашените от дълговата криза в Европа страни. Финансовата институция ревизира прогнозата си за световната икономика през 2010 и заложи по-висок ръст – 3.3% от предвиждания доскоро 2.7% . Някои държави обаче могат да претърпят повторна рецесия, предупреждават експертите

Дълговата криза в Европа създава нови пречки за икономическо възстановяване, като рисковете в Източна Европа са особено високи, а сред най-застрашените са Албания, България, Румъния и Сърбия, пише в актуализирания доклад на банката.

Главният двигател на по-високия ръст идва от развиващите се държави. С изключение на Източна Европа и Централна Азия развиващите се региони ще отбележат растеж над 6 процента през тази и следващите няколко години.

Икономическият ръст в развитите държави обаче ще се движи в доста по-скромните граници от 2.1 до 2.3 процента. Това не е достатъчно, за да неутрализира ефекта от свиването на икономиките през 2009 година , което за развитите държави средно беше 3.3. процента, отчитат експертите на банката.

Като главни пречки пред възстановяването Световната банка посочва намалените в глобален мащаб капиталови потоци и високата безработица. И въпреки че, дълговата криза в Европа засега е под контрол, големите държавни дългове за продължителен период от време могат да направят кредитирането по-скъпо, да подтиснат инвестициите и да се отразят негативно дори върху растежа в развиващите се региони, които в момента крепят световното възстановяване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ