Стартираща компания, занимаваща се с биткойни, привлече $25 млн. инвестиции

Стартираща компания, занимаваща се с биткойни, привлече $25 млн. инвестиции

Стартиращата компания Coinbase, която помага за осъществяването на транзакции с биткойни е събрала 25 милиона долара от инвестиционния фонд Andreessen Horowitz и други инвеститори, пише Washington Post. До момента това е най-голямата инвестиция в стартираща компания, занимаваща се с виртуалната валута.

Още няколко други млади фирми събираха капитал през тази година, но не е имало толкова голяма инвестиция като тази в Coinbase. Bitpay, която приема плащания от търговци успя да получи 2 милиона долара през май. През същия месец Coinbase събра 5 милиона.

През октомври Circle си осигури инвестиции от 9 милиона долара. itBit, компания, която планира да направи борса за биткойни, събра 3.25 милиона долара миналия месец. Също през ноември най-голямата китайска борса за дигитална валута, BTC China, събра 5 милиона.

Стряскащата прилика с dot-com бума през 1990 година най-вероятно не е случайна. Поддръжниците на бит-монетите смятат, че отворената мрежа за разплащане ще се превърне във важна нова платформа от технологичните иновации, разклащайки финансовата индустрия, така както интернет разклати комуникационната индурстрия преди две десетилетия.

Хората си спомнят dot-com бума като ера на ирационално прахосничество и лекомислени инвестиции в големи дози. Важно е да се отбележи, че много от dot-com дружествата успяха. Докато Webvan и Pets.com фалираха, Amazon, eBay и Yahoo успяха. Още по-важно е да се каже, че масивните инвестиции тогава доведоха до изграждането на инфраструктура, която днес смятаме за даденост. Беше необходимо хиляди предприемачи да експериментират с новите интернет технологии, като много от тях се провалят, за да се създадат успешни онлайн услуги, на които днес разчитат милиони хора.

Нещо подобно може би се случва с икономиката на бит-монетите. Ако дигиталната валута успее, някои от стартиращите сега компании имат потенциала да бъдат печеливши в бъдеще. В процеса на развитието си те може да превърнат бит-монетите в нещо полезно за потребителите.

Междувременно Европейският банков орган (ЕБО) отправи строго предупреждние за риска при купуване и търгуване на биткойни, съобщи „Фокус”. Организацията смята, че потребителите не са защитени от законови регулации и съществува риск да загубят пари.

В изявлението на ЕБО се казва, че популярността на виртуалната валута расте, като това е придружено от „редица рискове при купуването, притежаването или търгуването на дигиталната валута.”. Проблемът е, че бит-монетите не подлежат на законови регулации от страна на правителствата.

Биткойните се превърнаха в център на противоречия в последните няколко години. По-рано през изминаващата 2013 година дигиталната валута беше остро критикувана, след като Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) затвори незаконния онлайн пазар Silk Road, които разчиташе отчасти на виртуалната валута, за да оперира. Наскоро пък бит-монетите бяха определени от някои американски законодатели като напълно надеждна валута.

Европейският банков орган се въздържа от препоръка потребителите да не инвестират във валути като биткойните, но заяви, че не трябва да се използват „истински” пари, които хората не могат да си позволят да загубят. Предупреждението на ЕБО идва седмица, след като Китай заяви, че няма да позволи бит-монетите да се търгуват чрез нейните банки, но позволява на гражданите си да ги разменят свободно в държавата.

В момента биткойнът е най-популярната криптовалута. Една от най-характерните й особености е децентрализираността – издаването и обращението й не се регулира от никого. Криптовалутата не е обезпечена с нищо, но въпреки това стойността й непрекъснато расте. До началото на 2013 г. стойността й бе около 13 долара, а на 29 ноември т.г. котировките й достигнаха рекордна стойност от 1242 долара.

Валутата е създадена чрез математическа формула в процес, назоваван „биткойн миниране”. Ключът в тази формула е, че биткойн снабдяването по презумпция не може да надхвърли 21 милиона.

Биткойнът е пуснат през 2009 г. като валута, свободна от правителствен контрол, напълно дигитално разменно средство за една дигитална епоха.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ