Създателят на е-gold ще е един от лекторите в 4-то издание на Софийското бизнес училище

Създателят на е-gold ще е един от лекторите в 4-то издание на Софийското бизнес училище

Създателят на е-gold ще е един от лекторите в 4-то издание на Софийското бизнес училище

Д-р Дъглас Джаксън, американският новатор-предприемач, придобил световна популярност като създателят на e-gold® - електронно средство за размяна, което използва стойността на златото за плащания по интернет, ще бъде един от лекторите в мастър-класовете на предстоящото Четвърто издание на Софийското бизнес училище. В продължение на седем дни - от 27 юни до 3 юли - екип от международно признати лектори и утвърдени фигури в корпоративното и държавно управление ще дискутират състоянието на банковия сектор в ЕС и ефекта на стрес тестовете, потенциала на еврото и глобалната война на валутите, зараждането на нови институционални взаимодействия при финансовите транзакции и мястото на крипо валутите в тях, ролята на онлайн peer-to-peer модела за бъдещето на глобалните финанси, границата на иновациите като двигател на световната икономика, Китай като балансьор в международните икономически отношения, ислямизма и неговата финансова архитектура в Европа и на Балканите.

Лекционната тема на д-р Дъглас Джаксън в 4-то издание на Софийското бизнес училище  е "Зараждането на нови институционални взаимодействия при финансовите транзакции и мястото на крипо валутите в тях". 

През 1999 г., годината, в която стартира Paypal, в-к Financial Times описва e-gold като „единствената електронна валута, която е успяла да привлече критична маса в мрежата...“  През 2000 г. д-р Джаксън доразвива концепцията за частните пари, като изхожда от императивите за свобода от риска от фалит и окончателност на сделката. E-gold се придържа към първичен дилърски модел и елементи на управление, базирани на най-добрите практики на държавните монетарни власти. Разрастването на глобалния пазар на независими доставчици на електронни средства за размяна в условията на конкурентност предизвиква еспоненциален растеж при използването на e-gold. Първоначално e-gold е гарантирана с общи капиталови инвестиции от под 4 мил. долара, но към края на 2000 г. валутата постига по-голям обем и стойност на месечни плащания от Digicash, Beenz, Cybergold, Flooz, Mondex, Cybercash и Peppercoin взети заедно, въпреки че общият капитал, инвестиран в тях надвишава 300 мил долара.

По време на своя апогей през 2006 г. e-gold е гарантирана с резерви от златни от над 3.6 тона, което е повече от официалните златни резерви, гарантиращи канадския долар. Системата рутинно обработва по околко 80000 разплащания на ден, достигайки годишен обем на плащания от почти 3 млд. долара.

Казано се, че истинският пионер може да се разпознае по стрелите, забити в гърба му. През 2007 г. срещу e-gold се повдигат криминални обвинения от службите за национална сигурност на САЩ за това, че представлява нелицензиран начин за прехвърляне на пари. За да демонизират името й и да я изолират от общестена подкрепа, официалните правителствени съобщения невярно я представят  като компания, която си затваря очите за престъпната дейност, извършвана от потребителите на e-gold.

Случаят е решен чрез споразумение за смекчаване на присъдата, което задава рамката на правила за подобни ситуации, изработвайки нов модел за съответствие, който се състои от специално разработени хибридни изисквания, комбиниращи приложими елементи от съществуващите режими за управление на компании за парични услуги и депозитни институции.

Съдията, председателстващ делото коментира, че „д-р Джаксън безспорно уважава закона“ и че „не е открито намерение за неправомерни действия“, като в заключение отсъжда че „няма причина за затварянето на e-gold и  G&SR”.

Очевидно нежеланият страничен ефект от процесуалните действия, въпреки категоричните изказвания на прокурорите, с които отричат всякаво намерение за затваряне на компанията, е практическият отказ за предоставяне на лиценз съгласно щатското законодателство.

В резултат на невъзможността да си осигури изискваните лицензи e-gold преустановява дейността си през 2009 г. Клиентите на валутата са овъзмездени за притежаваното от тях злато посредством приет План за достъп до активи, който приключва през 2014. Подалите искове в рамките на Плана получават между 2 и 5 пъти стойността на съдържанието в техните сметки, изчислено на базата на щатския долар.

От началото на 2010 г. д-р Джаксън и екипът му от Fulcrum IP Corporation разработват ново поколение система, която комбинира концепцията на e-gold като монетарно средство и начин за транзакция с безпрецедентно детайлни елементи за законово съответствие и защита срещу прането на пари. Изградена на базата на почти 20-годишен непрекъснат опит в това да си пионер в бизнеса, усъвършенствана чрез задълбочени анализи на новостите в централното банкиране и адаптирана към централизираните борсови услуги, новоразработената система предлага значително по-нисък риск и възможности за приходи при обвързване с такса за финансови институции, които официално са приети в системата преди старта й през трето тримесечие на 2015.

Зараждането на нови институционални взаимодействия при финансовите транзакции и мястото на крипо валутите в тях.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ