С инвестиционни проекти ще рестартират българската икономика

С инвестиционни проекти ще рестартират българската икономика

Инвестиционни проекти за 800 млн. лв. ще доведат до заложения в Бюджет 2014 рестарт на икономиката. Това разкри пред bTV депутатът от БСП Румен Гечев, акцентирайки върху нуждата България да подкрепя публичните разходи, за да излезе от кризата.

„ГЕРБ се държаха неадекватно през втората половина на управлението си. Наследиха голям фискален резерв, рекордно висока икономика и вместо да подкрепят икономиката с публични разходи, Дянков затегна коланите. Тази политика влоши тенденциите на кризата”, обясни той.

По думите му България трябва да постъпи като редица други икономики – да развърже кесията, за да стимулира икономиката.

Владислав Горанов, депутат от ГЕРБ беше категоричен, че не е коректно „правителството с най-ниско доверие да харчи най-много пари”. „Дори една Гърция, която харчи много повече отколкото събира от хората, то трябва отдавна да са в растеж което не се случва”, обясни той с уточнението, че българските фискални мултипликатори попадат под единицата, което значи, че теорията за харченето по политически причини, водещо до по-голям растеж на практика не работи.

Като хвалене с харчене на пари на назаем определи Горанов плановете за 800 млн. лв. в бюджета. „Бюджетът прави опит да реши някои социални проблеми - да. Колегите се хвалят с това, че искат да харчат пари, но това са пари на заем и те ще бъдат дадени с цел евентуално да заживеем малко по-добре”, каза той с уточнението, че „едва ли не задлъжняването е добродетел”

Румен Гечев уточни, че публичните разходи помагат, но не са панацея и посочи положителни данни за икономическо възстановяване и данни за 30 на сто растеж в отрасли като електротехниката. „Продажбите на дребно растат и оборота на дребно също”, добави той. Гърция отново беше дадена като пример с факта, че е заложила растеж в бюджета си за 2014г. за първи път от години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ