Технологиите, които ще променят необратимо пазара на труда

Технологиите, които ще променят необратимо пазара на труда

Технологиите, които ще променят необратимо пазара на труда

Само след има-няма 12 години глобалният пазар на труда ще се промени до неузнаваемост. Компанията за анализи и прогнози McKinsey Global Institute предвижда, че към 2025 г. в цялата световна индустрия ще настъпят драматични промени. И за всички тях ще са виновни 12 нови технологии, заради които някои професии ще отмрат напълно.

Експертите на McKinsey базират изводите си на анализи на стотици научни статии, обзор на тенденциите за рискови инвестиции и интервюта с експерти и технологични лидери. Въз основа на това в McKinsey съставят списък с въпросните 12 технологии, които ще имат не само огромен съзидателен, но и разрушителен потенциал. На този етап е трудно да се прецени общият икономически ефект от навлизането им, но отсега е ясно, че заради тях във всички отрасли ще се появят както нови възможности, така и рискове от загуба на пазари, казват авторите на анализа.

 От всички 12, селектирани в списъка технологии, минимум 7 ще се разраснат до годишен оборот от 1 трлн долара. А на хората, заети в тях, ще донесат от 14 трлн до 33 трлн към 2025 година. Става въпрос за мобилния интернет, технологиите за автоматизация не само на физическия, но и на умствения труд, появата на нови пазари за виртуални стоки. Устремно ще се развиват също така облачните технологии, робототехниката, автономният транспорт (без участие на жива сила за управление), геномиката, огромните хранилища на енергии, технологиите за 3D-печат, новите методи за добив на нефт и газ, възобновяемите източници на енергия. В McKinsey са убедени, че това са отраслите към които трябва да се насочат младите поколения, ако искат отсега да си гарантират високоплатена работа.

 Най-големият потенциал за разрастване според анализаторите е в мобилния интернет и технологиите за автоматизация на умствения труд. Към 2025 г. броят на потребителите на интернет ще се увеличи на 3,5 млрд. души като над 2 млрд от тях ще влизат в Мрежата главно през мобилни устройства, прогнозират от McKinsey. Повечето от тях обаче ще са със следния статус: не са участвали в глобалното разделение на труда, нямат обичайното за европейците ниво на образование, нямат практически достъп до здравеопазване и държавни услуги. Това ще създаде огромно търсене на технологии за дистанционен мониторинг на здравето и телемедицина. Едновременно с това фамилните лекари ще станат излишни, защото всеки смартфон или пък компютър ще изпълнява техните задължения, твърдят анализаторите на McKinsey.

 Развитието на автоматизацията на труда ще измести редица други професии. Компютрите вече се научиха да преработват и „осмислят” огромни масиви от информация. По тази причина в бъдеще потребностите от администратори във фирмите ще се съкратят със 60–70%, прогнозират експертите. Мениджъри от нисши и средни нива, преводачи, секретари, лични асистенти ще станат ненужни, добавят те.

 А специалистите със средна квалификация ще бъдат напълно непригодими. На пазара на труда ще останат само най-добрите – тези професионалисти, които са способни на такъв вид творческа дейност, която компютрите няма да могат да усвоят в близките 12 години. От друга страна обаче ще нарасне търсенето на работна ръка в областта на ръчния, нискоквалифициран труд като медицински сестри, дърводелци, бавачки и т. н., прогнозират още от McKinsey.

Светло и безоблачно бъдеще, според тях, се очертава и пред геномиката. Пазарът на генномодифицирани продукти ще расте с невиждани темпове, а хората постепенно ще се научат да създават и присаждат органи, отгледани по персонален ДНК код в специални лаборатории. Това ще доведе до сериозно търсене на специалисти в тази област, чиито умения ще се котират и в технологиите за 3D-печат.

Традиционната икономика, базирана на фабрики и заводи ще започне постепенно да отмира. Работната сила ще се отдръпва от масовото производство. Разбира се, всичко това крие сериозни рискове от социални катаклизми. Социалното разделение ще се ускори и хората без необходимата квалификация за високоинтелектуален труд ще устройват гладни бунтове, предупреждават още от McKinsey.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ