Рубини: Италия е аут от еврозоната

Рубини: Италия е аут от еврозоната

Рубини: Италия е аут от еврозоната

Италия ще бъде принудена да напусне еврозоната под мощния натиск на пазарните сили, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени сегашната си политика и не предостави гаранции за неограничена финансова подкрепа на Рим. Това заяви Нуриел Рубини в коментар за „Файненшъл таймс”.

„Италианският дълг, възлизащ на 1,9 трлн. евро, може да се окаже толкова голям, че преструктурирането му да не разреши икономическите проблеми на Италия и излизането на страната от европейския валутен съюз да се окаже неизбежно”, каза анализаторът

За да разреши сегашните си тежки финансови и икономически проблеми, Италия трябва да излезе от еврозоната и да се върне към националната си валута. Това обаче, ще доведе до разпадането на зоната на единната европейска валута, убеден е Рубини.

Според него в момента ЕС и еврозоната нямат механизми и инструменти, способни да стабилизират финансовото положение на Италия и Испания. Рубини смята, че и МВФ не разполага с нужните ресурси за изпълнението на тази задача.

„Еврозоната може да преживее напускането на малки страни като Гърция и Португалия. Но ако подобна стъпка предприемат Италия и Испания, то валутният съюз на ЕС ще се разпадне. За съжаление това е все по-реален сценарий”, пише в своя коментар Рубини.

„Преструктурирането на дълга на Италия, което ще доведе до чувствителни загуби за кредиторите, няма да възстанови икономическия растеж и конкурентоспособността. Ако не може да девалвирате, единствената останала опция е да изоставите еврото и да се върнете към лирата и другите национални валути“, допълва той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ