Централни банки от цял свят изкупуват скандинавска валута

Централни банки от цял свят изкупуват скандинавска валута

Централни банки от цял свят изкупуват скандинавска валута

Централни банки и държавни фондове от цял свят масово изкупуват норвежки и шведски крони за попълване на резервите си, съобщава The Wall Street Journal. Интерес към скандинавските валути проявяват най-вече Полша, Русия, Индонезия и няколко азиатски държави, твърди изданието като се позовава на анонимни източници.

 Традиционно централните банки по цял свят поддържат резерви основно в пет валути: долари, евро, британски лири, японски йени и швейцарски франкове. В последните години се стремят да диверсифицират портфейлите си за сметки на австралийски и канадски долари, припомня авторитетното бизнес издание. Предимствата на инвестииците в крони са финансовата устойчивост на Норвегия и Швейцария, коментират експерти в статията на The Wall Street Journal.

И двете страни са оценени с най-висок кредитен рейтинг от най-големите международни рейтингови агенции. Освен това Норвегия разполага с фонд от 740 млрд. долара, където се съхраняват приходите от скокове в цените на нефта – основният експортен продукт на страната. Този буфер на практика гарантира на страната устойчивост на всяко негативно явление в световната икономика, добавят експертите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ