Ръст на промишленото производство през септември, значителен спад на строителството

Ръст на промишленото производство през септември, значителен спад на строителството

През септември индексът на промишленото производство нараства с 1% в сравнение с август и с 1,5% спрямо същия месец на 2010 г. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През септември 2011 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост нараства с 10,2%, в преработващата промишленост - с 3,7%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 7,2%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - със 7,7%, в преработващата промишленост - с 2,7%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отбелязано намаление от 5,1%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (14,1%), в производството на енергийни продукти (2,1%) и в производството на продукти за междинно потребление (0,4%).

Един от най-засегнатите от кризата сектори – строителния отчита спад през септември от 0,7% на месечна база. На годишна база понижението е от 11,6%.

През септември 2011 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището на предходния месец, като продукцията от строителство на сгради намалява с 0,8%, а от гражданско/инженерно строителство - с 0,5%

На годишна база намалението на строителната продукция през септември 2011 г. се определя предимно от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, където спадът е 15,7%, изчислен от календарно изгладени данни, докато в сградното строителство намалението е 7%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ