„Емпорики банк” получи инжекция от 2 млрд. евро

 „Емпорики банк” получи инжекция от 2 млрд. евро

„Емпорики банк” получи инжекция от 2 млрд. евро

Френската банка „Креди агрикол” е инжектирала 2 млрд. евро в гръцката си дъщерна фирма „Емпорики банк”, за да подсили позициите й при отписването на част от гръцкия дълг, предаде „Франс прес.

 Мярката ще подсили капиталовата структура и конкурентоспособността на банката на гръцкия пазар.

 „Емпорики банк”, която е петата най-голяма банка в Гърция, отчете нетна загуба от 610 млн. евро през първата половина на 2011 г.

 Гръцката банка има клонове в Гърция и дъщерни компании в Албания, България, Румъния и Кипър. Наскоро финансовата институция предприе действия за укрепване на дъщерните си дружества в Албания и България чрез увеличение на капитала.

По време на срещата на ЕС на 27 октомври 2011 г. бе решено да бъдат опростени 50% от гръцкия дълг около 100 млрд. евро. Така, до към 2020 г. съотношението дълг към БВП в гръцката икономика би трябвало да намалее до 120% от сегашните 160%. На срещата бе решено още, че банките, които изпитат затруднение с поемането на 50% загуба от гръцкия дълг, ще бъдат рекапитализирани с общо 106 млрд. евро.

Междувременно ситуацията в Гърция продължава да се влошава. Днес премиерът на страната Лукас Пападимос предупреди, че има опасност страната да фалира до март, заради намерението на профсъюзите да протестират срещу съкращението на работни места. „Ако синдикатите и работодателите не се съгласят да освобождават работници, след три месеца в страната ще настъпи неконтролируем фалит”, предупреди Пападимос.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ