„Стандарт енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг на Италия

„Стандарт енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг на Италия

Американската рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс“, която преди месец взриви фондовите пазари като намали за пръв път в историята кредитния рейтниг на САЩ, днес наказа и Италия.

Дългосрочният кредитен рейтинг на дълга е намален от "A+" на "A", а краткосрочният - от "A-1+" на "A-1", уточняват от агенцията. Негативната перспектива в оценките означава, че е възможно последващо понижение на рейтингите.

 "Стандард енд Пуърс" поддържаше оценка „А+” за Италия от октомври 2006 г.

Основният мотив, посочен от агенцията за днешното решение са прогнозите за слаб икономически растеж, което се преценява като риск за успешното справяне с бюджетния дефицит и дълга на страната. Въпреки обосновката, оценката е изненадваща на фона на приетия пакет за строги икономически мерки в страната и се очаква да повлияе негативно на борсите, коментира „Франс прес”. Само преди дни италианският парламент гласува да се въведат нови данъци, включително допълнително облагане на богатите, както и да се направят бюджетни съкращения за 54 млрд. евро.

 Определящ фактор за свалянето на рейтинга на Италия е и нестабилността на управляващата коалиция, както и задълбочаващите се политически разногласия в парламента. Всичко това ще попречи на държавата да действа решително в трудната макроикономическа среда във вътрешен и външен план, се казва още в официалното комюнике "Стандард енд Пуърс".

 Все пак страната остава в категорията на стабилните, но уязвими от промени в икономическата ситуация емитенти на облигации, допълват анализаторите на „Стандарт енд Пуърс”.

 Понижената оценка означава, че Италия ще трябва да плаща по-високи лихви на инвеститорите, които отпускат нови кредити, като компенсация за риска да не изпадне в неплатежоспособност. Дългът на страната е 120% от БВП и високите лихви ще оскъпят обслужването му още повече, коментира Би Би Си

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ