Спираме да работим за държавната хазна от утре

Спираме да работим за държавната хазна от утре

Денят на данъчна свобода за българския данъкоплатец тази година ще настъпи на 2 май, изчислиха от Института за пазарна икономика. Условно това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

Датата означава кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед "освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета.
Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., посочват от ИПИ.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е проста - съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци - основно това са европейски средства.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в бюджет за 2015 година.  Това озвачава, че през тази година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

Данъчната тежест в България обаче е неравномерна за отделните хора, като голямото бреме пада върху работещите българи, които изрядно плащат своите данъци като плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, което означава, че пълнят хазната и с ДДС и акцизи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ