Цената на кафето счупи 2-годишен рекорд

Цената на кафето счупи 2-годишен рекорд

Световните цени на кафето  достигнаха 2-годишен връх. Във вторник паунд кафе на зърна "Арабика"  поскъпна с 1,5% до 2,465 долара на борсата в Ню Йорк. Цената на суровината се повиши до най-високата си стойност от 2022 г. насам на фона на нарастващите проблеми с доставките заради горещата вълна, съобщи Bloomberg. 

Представители на пазара предполагат, че поскъпването на по-евтината "Робуста" води и до повишаване на цените на по-качествената суровина , като се очаква до края на 2024 г. цените да бъдат с 30% по-високи.

Производството на  на "Робуста" във Виетнам и Индонезия е намаляло поради лошото време, а фючърсите за суровината вече са достигнали най-високото си ниво от 2008 г. насам. Председателят на Luigi Lavazza SpA Джузепе Лаваца заяви, че производителите се борят за осигуряване на суровини, а очакваният недостиг на реколта в Бразилия, най-големият производител на кафе, също допринася за напрежението в предлагането на световния пазар.

"Пазарът е много нервен. А когато той е толкова нестабилен, всяка една новина може да предизвика шок", обясни Лаваца.

Във Виетнам, Тайланд и Филипините термометърът се покачи до 48 градуса по Целзий. На фона на рекордните горещини в традиционните региони за производство на кафе фючърсите за "Робуста"  в Лондон поскъпнаха с 18,1% до рекордните 4 394 долара за тон. През първите шест месеца на 2024 г. цената на робустата се е повишила с 40%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ