Европейската космическа агенция планира да увеличи бюджета си

Европейската космическа агенция планира да увеличи бюджета си

Европейската космическа агенция планира да увеличи бюджета си

Европейската космическа агенция планира да увеличи бюджета си, съобщи АФП. Решението за бъдещи инвестиции е с цел заздравяване на позициите на агенцията, уязвими след нахлуването на Русия в Украйна и ожесточаването на космическото „състезание“.

Европейската космическа агенция ще се обърне към членуващите 22 държави, чиито ресорни министри ще се съберат във вторник и сряда в Париж, за средства в размер на 18,7 млрд. евро за финансиране на нови програми. Срокът за е за следващите три години. На предишната среща на министрите през 2019 г. бяха гласувани средства в размер на 14,5 млрд. евро. 

„Повече от всякога сме длъжни да увеличим инвестициите си, ако искаме да останем „в играта“, каза пред Франс прес Йозех Ашбахер, генерален директор на основаната през 1975 г. агенция. 

Предизвикателството пред Европа е да увеличи автономията си в космоса, нарушена от САЩ и от нарастващата мощ на Китай. Космическото състезание е още по-оспорвано заради т.нар. нова революция, която доведе до появата на частни компании като американската корпорация „СпейсЕкс“. 
 
Двигателят на европейските амбиции – ракетата „Ариан 6“, беше отложена за края на 2023 г. вместо планирания срок – 2020 г. Войната в Украйна принуди Европейската космическа агенция да се обърне към „СпейсЕкс“ за стартиране на две научни мисии. „Първият полет и въвеждането в експлоатация на „Ариан 6“ са наш приоритет, каза директорът на агенцията. 
 
Сред най-обсъжданите бюджети е този на инструменти, предназначени за наблюдение на Земята. Сред тях е програмата „Коперник“. Тези наблюдения позволяват измерването на въздействието от глобалното затопляне. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами
Страховете от рецесия завладяха световните борси*