Германия удари рекорд с оръжейни доставки за 11,7 млрд. евро през 2023 г.

Германия удари рекорд с оръжейни доставки за 11,7 млрд. евро през 2023 г.

Германия удари рекорд с оръжейни доставки за 11,7 млрд. евро през 2023 г.

Германия е одобрила оръжейни доставки за рекордните €11,7 млрд. през 2023 г. Това съобщи агенция ДПА с позоваване на държавен документ.

Предишният рекорд беше през 2021 г., когато Германия одобри доставки на стойност 9,35 милиарда евро, според изявление на германското министерство на икономиката, изпратено до депутата от Бундестага Севима Дагделен, депутат от Алианса на Сара Вагенкнехт. Така сегашният рекорд е с почти 25% по-висок от предишния, а спрямо миналата година увеличението е с 40%.

В съобщението се посочва, че 6,15 млрд. евро от посочената сума се състои от доставки на оръжия и 5,67 млрд. евро от доставки на други отбранителни продукти. Почти 90% се падат на страните от ЕС, НАТО, Украйна, Япония, Австралия, Южна Корея и други държави, в които „контролът върху износа на оръжия се осъществява по същия начин, както в страните от алианса“. Освен това повече от една трета от всички доставки, 4,15 милиарда евро, одобрени в периода от 1 януари до 12 декември 2023 г., са предназначени за Киев. Останалите страни, включително Израел, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, са получили приблизително 1,76 милиарда евро.

 Както отбелязва агенцията, депутатът Севима Дагделен критикува високото представяне на отбранителните доставки, като посочи, че вместо това правителствената коалиция може „най-накрая да започне да инвестира в необходимата инфраструктура и образование в Германия“. Германският бюджет за следващата година включва 8 милиарда евро за доставки на оръжия за Киев. Общият обем на помощта за Украйна от Германия – хуманитарна, финансова и военна – от февруари 2022 г. надхвърли €25 млрд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ