Германският имотен гигант TAG предупреждава, че цените на жилищата може да се сринат с 30%

Германският имотен гигант TAG предупреждава, че цените на жилищата може да се сринат с 30%

Германският имотен гигант TAG предупреждава, че цените на жилищата може да се сринат с 30%

Цените на жилищата в Германия може да паднат с до 30% под пика си през 2022 г., заяви един от най-големите наемодатели в страната пред Ройтерс.

TAG Immobilen представи по-песимистична оценка от своите конкуренти, подчертавайки продължаващата заплаха за най-голямата икономика в Европа.

Съизпълнителният директор на TAG Мартин Тийл нарисува мрачна картина за най-големия пазар на жилищни имоти в Европа, който вече отбеляза спад на цените с около 10% в най-тежкия имотен срив в Германия от едно поколение.

„Очакваме по-нататъшни загуби на стойност“, каза Тийл, като добави, че макар да очаква спадът в оценките да достигне дъното от 20%, TAG взема предпазни мерки за по-лошо.

„Трябва да сте подготвени в случай, че не са 20%, а 25% или 30%. Балансът трябва да може да издържи на това. Просто се нуждаете от този буфер“, каза Тийл в интервю.

Имотната индустрия на Германия на стойност 670 млрд. евро е критичен стълб на нейната икономика, допринасяйки за едно на всеки 10 работни места, почти една пета от продукцията и засенчвайки известния автомобилен сектор в страната, според индустриалната асоциация ZIA

Тийл каза, че след като отписа стойността на портфолиото на TAG от 85 000 германски жилища с 13% от средата на 2022 г., той очаква общ спад на стойността от 20% до юни.

Неговото мнение е значително по-неблагоприятно от това на най-голямата група за недвижими имоти в Германия Vonovia, чийто изпълнителен директор Ролф Бух каза пред Ройтерс, че е предпазлив оптимист, че най-лошото е минало.

Vonovia намали стойността на собствеността си с приблизително 10% до юни, което до загуба от 4 милиарда евро за групата.

„Не мога да гарантирам, че няма да видим оценки, които са малко по-ниски през следващата половин година“, каза Бух, чиято компания притежава приблизително 550 000 апартамента.

„Но изглежда, че пазарът достига дъното“, каза той. „Подобно на състезанията във Формула 1, скоро ще излезем от завоя и след това ще наберем скорост. Този момент наближава, но в момента все още сме на спирачки“, добави Бух.

LEG Immobilien, вторият по големина наемодател в Германия, беше отписал повече от 10% от  стойността на своите 166 000 апартамента до средата на миналата година и сигнализира за нови отписвания до 6%.

Изпълнителният директор на LEG Ларс фон Лакум каза, че не очаква спад от 30%.

„Германският пазар на имоти няма да се срине“, каза фон Лакум пред Ройтерс.

Години наред недвижимите имоти в Европа и особено в Германия процъфтяваха, тъй като лихвените проценти падаха, стимулирайки търсенето. Но внезапен скок в лихвите и разходите за строителство насочи някои строителни предприемачи към неплатежоспособност, тъй като банковото финансиране пресъхна и сделките замръзнаха.

Германия е най-тежко засегната досега в Европа от тази тенденция, която се наблюдава и в  Китай и Съединените щати. Работните места са все по-застрашени и индустрията призова за спешна помощ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ