"Metallica" си купи фабрика за винилови плочи

Metallica си купи фабрика за винилови плочи

"Metallica" си купи фабрика за винилови плочи

Метъл бандата "Metallica" купи фабрика за собствено производство на винилови плочи, след като годишните ѝ продажби на този носител изпревариха тези на компактдискове за първи път от 1987 г. насам в САЩ, пише "Гардиън"

Рок групата е новият собственик на завода във Вирджиния Furnace Record Pressing, който произвежда дискове на "Metallica" от 15 години.

"Metallica" отбеляза феномен с продажбата на повече винилови плочи от повечето изпълнители: без да е издала нов албум, тя е продавала 387 000 копия на албуми от каталога си във формата през 2022 г., с което става шестият най-продаван на винилови плочи изпълнител в САЩ през тази година.

Решението на групата да стане собственик на завода идва в резултат на производствените затруднения за индустрията през последните години, тъй като почти изчезващият преди време като носител винилов формат влезе във вълна на трайно възраждане.

Новият доклад на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA) за края на годината за 2022 г. установи, че приходите от продажба на винилови плочи в САЩ са нараснали до 1,2 млрд. долара, което представлява 17% годишен ръст. За първи път от 1987 г. насам са продадени повече винилови плочи, отколкото компактдискове: 41 млн. срещу 33 млн. Приходите от компактдискове са намалели с 18% до 483 млн. долара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ