Надзорният орган на Г-20 предупреди за значителна концентрацията на власт на стоковите пазари

Надзорният орган на Г-20 предупреди за значителна концентрацията на власт на стоковите пазари

Надзорният орган на Г-20 предупреди за значителна концентрацията на власт на стоковите пазари

Пандемията и войната в Украйна подчертаха слабостите на стоковите пазари, където „значителна“ концентрация на фирми, банки, борси и клирингови къщи заплашва да пренесе загуби към по-широката икономика. Това заяви финансовият надзорен орган на Г-20, цитиран от Ройтерс.

Анализът на Съвета за финансова стабилност (Financial Stability Board, FSB), който е съставен от централните банки на страните в Г-20, идва, след като регулаторите изразиха загриженост, че не са в състояние да получат пълната картина за състоянието на разрастващия се сектор.

Европейските цени на природния газ и металите се удвоиха, докато петролът и пшеницата поскъпнаха рязко след инвазията на Русия в Украйна, което доведе до скок в изискванията за допълнително обезпечение (margin call).

FSB, която координира финансовите правила за икономиките на Г-20, подчертава, че това е принудило правителствата да предложат ликвидност на някои участници на пазара с парични затруднения.

В доклада обаче се отбелязва, че няма големи сътресения на пазара, с изключение на търговията с никел на Лондонската метална борса (LME), и въздействието на движенията в сектора върху  останалата част от финансовата система е ограничено.

Но последиците от скока на цените на никела отразяват опасенията относно големите, концентрирани позиции в сектор, както и непрозрачността при суровините като цяло.

Пазарът на суровини се адаптира към стреса, преминавайки към непрозрачни извънборсови сделки (OTC), където изискванията за маржин са не толкова строги, което прави връзките между стоките и банките по-сложни, се казва още в доклада.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ