Ресторантьори се чудят първоаприлска шега ли е връщането на такса "тротоарно право"

Ресторантьори се чудят първоаприлска шега ли е връщането на такса тротоарно право

Ресторантьори се чудят първоаприлска шега ли е връщането на такса "тротоарно право"

Пълно недоумение породи в Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм прессъобщението, че Столичната община връща такса "тротоарно право" в пълния ѝ размер от 1 април тази година.

Причината: тази такса беше върната в пълния ѝ размер още в началото на лятото през 2022 г., посочват от бранша. 

Новината за връщането на такса "тротоарно право" беше обявена на сайта на Общината в петък, 29 март, с обяснението, че таксата била намалена заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер.

От бранша обясняват, че докато заведенията били затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не са се събирали, защото такова не се е ползвало. "След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. Веднага след отпадането на противоепидемичните мерки. Вече близо 2 години таксите са в 100% размер", допълват от четирите браншови структури. 

В съобщението на Столична община пише още, че "във връзка с възстановяването на размера на таксата "тротоарно право" главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил специални указания, които да подпомогнат собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на Наредбата за преместваемите обекти. Собствениците на заведения е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти. Целта е да бъде защитен интересът на гражданите и пешеходците, които трябва да могат да използват по-удобната и по-безопасна част от тротоара".

"Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака. И настояваме за обяснение, защото нашите членове търсят такова от нас: „Какво точно се връща "не на шега" от днес, 1 април?“ И защо в прессъобщението се цитира главния архитект на София Здравко Здравков, след като той няма касателство към промяна на таксите, а такива решения може да вземе само Столичния общински съвет?", допълват от бранша по повод прессъобщението на Столична община. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ