Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на България

Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на България

Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в местна и чуждестранна валута с една степен заради нестабилната политическа ситуация. Оценката е намалена от "BBB/A-2" на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа, се казва в коментара към ревизията на оценката. Като основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%.

Фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг пък са мотивите на агенцията да запази стабилната перспектива. Тя очаква именно тези фактори да балансират рисковете от политическата нестабилност. Промяната в оценката на S&P вероятно ще се отрази и на условията, при които България предстои да заеме дълг в размер на 3.9 млрд. лв. на международните пазари.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ