Technovation 2023: Българските фондове все повече стават предпочитен партньор

Technovation 2023: Българските фондове все повече стават предпочитен партньор

През последните 12 месеца се е променила нагласата на инвеститорите да инвестират, но въпреки това все още има добри възможности за сделки. Българските фондове все повече стават предпочитен партньор като у нас идват компании от Естония до Португалия. Това стана ясно по време на първия панел на второто издание на Technovation, организирано от  списание "Мениджър". Още с началото събитието предизвика огромен интерес, събирайки на едно място повече от 250 души. Какво се сменя в манталитета на българските предприемачи и как могат да се преодолеят пречките по пътя към успеха дискутираха гост лекторите Васил Терзиев, управляващ партньор в Eleven Ventures, Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures, Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България. Модератор на панела беше Георги Брашнаров, съосновател на BASSCOM, ИКТ Клъстер, CEO Angels Club, Limited Partner в Eleven Ventures и LAUNChub, вицепрезидент, European Digital SME Alliance

"За десет години сме постигнали много като общност и това, че сме го работили всички фондове заедно като партньори, а не като конкуренти в култура на взаимопомощ, гледайки дългосрочните цели и предизвикателствата, успяхме да построим най-добрата финансираща система на Балканите. И имаме предпоставки да го надстроим. Имаме всички елементи, за да върви тази екосистема - финансиране, стартъп компании, образователните институции, които създават талантите", разказа Васил Терзиев, управляващ партньор в Eleven Ventures.

Той отбеляза, че общността им има различна култура на взаимоотношения. "Сега нещата се случват по-трудно, но компаниите стоят доста добре. Българските фондове все повече стават предпочитен партньор - у нас идват компании от Естония до Португалия и не само защото има наличие на пари, а защото има наличие на качество. Това, което много от тукашните фондове могат да дадат освен парите, е стойността, която дават за тяхното развитие. Ние сме свикнали да бъдем на края на класациите, но в тази класация за финансиране, стартъп и иновационна система, стоим добре в Централна и Източна Еворпа", добави Терзиев. 

Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures, също сподели своя опит. "Върнах се преди десетина години. В началото нямаше много капитал. Основната тема и основните стартъпи бяха аутсорсинг компании. После видях преход към копи пейст решения. Впоследствие се появиха доста фондове, които започнаха да инвестират в иновативни компании и създаваха решения, които се конкурираха в глобален мащаб. Сега се появяват серийни предприемачи - такива, които имат по един-два или повече стартъпа. В нашето портфолио наскоро 19 компании си направиха статистика и се оказа, че 40% са серийни предприемачи. Това са уроци, които са научили и са узряли за следващата стъпка", добави тя. 

Хубавото в България, според нея е, че фондовете си партнират, тъй като компаниите у нас не винаги имат достатъчно капитал, за да се конкурират на международните пазари. "Започнаха да се появяват много бизнес ангели, ментори и адвайзъри, които се интересуват от системата и искат да помогнат про боно. Нашата цел е не само да експортваме компании, но и да ги импортваме. Търсим фаундъри, където са базирани големите клиенти, помагаме им да стъпят на местна почва. Инвестираме с международни фондове в САЩ и Европа", посочи още Халачева. 

Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures

"Като организация сме НПО. Успоредно се разви се добра система от поддържащи организации. В нашата екосистема имаме и организации, които работят с учениците в училищата, където се създават ценностите на бъдещите предприемачи. Комбинацията между наличието на капитал и подкрепяща инфраструктура е най-голямото постижение на средата ни тук, което доведе до това, че тази система е добре стъпила на краката си и произвежда систематичен успех, което за мен е най-голямото постижение. Всички елементи на машината като че ли са си вече на мястото.", заяви Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България. 

Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България, разказа, че когато компанията стартира в България, е имало 83-ма инвеститори, а сега те са над 1000. "Това е е едно съпътстващо звено към венчър кепитъл фондовете и това спомага не само за достъп до капитал, но и до ритейл инвеститори. Това е естественото развитие на картината", добави той. 

Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България

На въпрос "Каква е била първоначалната инвестиционна хипотеза и как се е променило всичко за последните 12 месеца?" Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures, отговори, че това, което се е променило през последните 12 месеца, е нагласата на инвеститорите да инвестират, но и индустрията се гледа като по-рисков клас, което от друга страна създава и много хубави възможности за добри сделки в момента. Според нея, от инвеститорска гледна точка инвеститорите са по-предпазливи, но това може би е някакъв естествен процес, който е трябвало да се случи. 

"За всички компании ли оценките падат много или заради различния бизнес сегмент тези бизнес оценки продължават да бъдат добри?" бе вторият въпрос на модератора Георги Брашнаров, към участниците в панела. 

"Оценките категорично са надолу. Съмнявам се, че ние сме изключение", отговори Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България. Виждам, че навсякъде са същите тенденции. През 2021 г. никой не четеше нищо, а сега дори за най-малките тикинги от 2500 евро се задават въпроси за какво се харчат парите в детайли, какъв е планът, добави той. 

Васил Терзиев, управляващ партньор в Eleven Ventures, също се съгласи, че оценките са по-потиснати, но това е логично предвид всичко, което се случи през 2021 и 2022 година. "Сега се връщаме по-скоро към историческите стойности как се оценява една компания. Много повече се оглеждат компании, които имат възможности за инвестиции. Златното правило е същото, че добрите компании и добрите фондове се справят добре. Когато си фокусиран да правиш нещата правилно, те се получават", каза той. "Това, над което разсъждаваме напоследък са предиздвикателствата около изкуствения интелект, така че компаниите да се възползват от това", добави Терзиев. 

Васил Терзиев, управляващ партньор в Eleven Ventures

Запитан как помагат на компаниите, Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, припомни, че компанията оперира от почти 30 години по света и през цялото това време е трупала информация и знания. "Това е поредният икономически цикъл, който се случва на пазара. Корекцията е нормална след тези алогични нива от преди. Ние продължаваме да търсим предприемачи и компании, които имат устойчив бизнес модел, и които имат представа какъв е пътят им за развитие. Нашите предприемачи не бяха чак толкова силно заразени от свръх оптимизъм, както тези в чужбина, но така или иначе недостигът на капитал винаги е присъствал тук. При нас този капитал за разширяване на дейността не е бил в излишък. Във времена като тези, когато капиталът става трудно достъпен, тези които имат добър подход, имат доста по-големи шансове, каза още Василев.

"Какво се сменя в манталитета на българските предприемачи", беше следващият въпрос, който модераторът отправи към гост-лекторите на форума. 

"Въпросът при нас е как да подкрепим тези компани. Това отношение към чуждия успех, къде трябва да работим заедно, а не да се конкурираме. Ние сме продукт на тази преплетена система и ако искаме да вървим напред, трябва да инвестираме в другите, в младите, да не ги взимаме за даденост, а да учим поколенията след нас", отговори Момчил Василев.

Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България

Според Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures, е важно отвън да чуват за българските компании. "Това означава външни инвеститори да се интересуват, когато компаниите излизат извън България. Всички данни са налице, имаме по-голям ръст в оценките на стартъпите до момента. Компаниите в региона са доста по-активни. Тези в Югоизточна Европа са пет пъти по-ефективни с капитала, с който стартират - за всяко евро или долар, които те съберат, произвеждат пет пъти повече приходи", добави тя. 

На въпроса какви са пречките, които можем да се опитаме да променим, Момчил Василев посочи: "Вече опираме до неща като необходимостта от подготвени кадри и капитал, където без държавата няма как да се мине и именно там има поле за наваксване. За да останат и запазят част от тази добавена стойност да остане в региона, трябва да имаме местни, регионални фондове, които да осигуряват този капитал за растеж". 

"Трябва да продължаваме активно да окуражаваме успелите хора да реинвестират", отговори Васил Терзиев, но добави, че е нужно да се въоръжим с търпение, защото някои неща не стават толкова бързо. 

Георги Брашнаров, съосновател на BASSCOM, ИКТ Клъстер, CEO Angels Club, Limited Partner в Eleven Ventures и LAUNChub, вицепрезидент, European Digital SME Alliance, модератор на панела

***

Генерален партньор e Accenture.

Основни партньори са iuvotbi bankBosch Домакински уреди България и BAT Bulgaria.

Събитието се провежда и с подкрепата на Eviden, an Atos businessLirexCheckpointDaticumNoventiq и FTS Bulgaria.

Институционални партньори са BASSCOMAIBEST и Българска стопанска камара.

Медийни партньори са bTV Media GroupБНТdir.bg и dev.bg.

Партньор на коктейла е Monkey Shoulder.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ