Равносметката на Орешарски за 100-те дни на кабинета

Равносметката на Орешарски за 100-те дни на кабинета

В условията на нестихващи протести, контрапротести и ваканционно августовско затишие правителството "Орешарски" неусетно отброи традиционния изпитателен срок, известен повече като първите 100 дни. На прага на активния политически сезон, който стартира утре с първото заседание от есенно-зимната сесия на парламента премиерът обобщи свършеното до момента от кабинета пред БНР. Той е изготвил и официален отчет, който ще бъден представен в близките десетина дни в Народното събраниие и изрази надежда, че "въпреки неблагоприятната обстановка, 100-те дни могат да служат като отправен пункт, за да се видят стъпките на правителството."

"За 100 дни свършихме няколко социални мерки, без да считам, че това изчерпва социалните ни ангажименти", обощи пред националното радио Орешарски. Ето какво открои сред свършеното от правителството:

- начален и крехък баланс в енергетиката, където нещата са леко успокоени и има предпоставка в следващите месеци да продължи развитието.

- "актуализирахме бюджета, така че да поправим онези неблагополучия от предишния бюджет. Ще бъда удовлетворен, ако обществото разпознае, че управляващите са улучили мерките, които са актуални за по-голямата част от българските граждани.

- кабинетът подготви амбициозни мерки за подобряване събираемостта на приходите и този месец предстои да се гледат законодателни мерки в тази насока. Ще има нова структура на приходните агенции, ще се работи в посока пресичане на контрабандата и за облекчаване на лицензионните режими.

"Трудно ще е за няколко месеца да се поправят неща, които са натрупани дълго време. Обществената атмосфера е напрегната по много причини, сигурно и заради наши грешки. Не мисля, че в момента нервността в обществото е добър съветник за самото общество", каза още Орешарски.

Според него България е първата страна, в която се организират публични протести, след "леката доза на фискално разхлабване" и след като в цяла Европа имаше протести срещу финансовото затягане.

 "Има и такива мачове, футболистите не си избират мачовете. Когато е такова времето и е враждебна публиката, мачът все пак се играе. Натискът дава предпоставки за грешки, изнервяния, прибързани решения, но има охранителен ефект по отношение на грешки. Ако предварително си поставим срок да работим до следващата седмица, това би било силно ограничително условие. Да правим каквото трябва, пък другото - да става каквото става", коментира още премиерът.

След това отново декларира, че кабинетът ще работи, докато има подкрепа в парламента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ