Без компроматни войни в предизорната кампания, призова президентът

Без компроматни войни в предизорната кампания, призова президентът

Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред, апелира държавният глава Росен Плевнелиев. Той направи официално изявление по повод старта на  предизборната кампания за представители в Европейския парламент.

"Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на Съюза. Истинските български патриоти са ни завещали именно тази цел – да намерим своето място в обединена Европа", заяви държавният глава.

Той обърна внимание, че предстоящите европейски избори са различни, защото за първи път предизборната надпревара започва с партийни номинации за председател на ЕК. "За първи път хората ще гласуват не само за партийни кандидати и програми, но и в подкрепа на персонални кандидатури за най-висшите позиции в ЕС. Това са първите избори след влизането в сила на договора от Лисабон, чрез който ЕС започна нова фаза на интеграция. В традицията на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да търсим отговор на въпроса – къде искаме да бъдем след 5 години. Затова е важно страната ни да бъде активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми.", отбеляза Плевнелиев.

Ето какво заяви още той:

"Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента – всичко това не е избор, а цели единствено и само отдръпване на хората от политиката и от гласуването. Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите. Има много конкретни теми в европейския дневен ред. Те дават възможност на всеки участник да очертаят позициите и различията си – за или против членство в еврозоната и банковия съюз, за или против задълбочаване на политическата интеграция, за или против създаването на общ енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и на солидарността. Става все по-ясно, че

има опасност ЕС да се раздели на център и периферия, на държави в еврозоната и държави извън зоната на общата валута, за повече или за по-малко интеграция, за разширяване или капсулиране на Съюза, за повече или по-малко Европа. Това са генерални въпроси и по тях в България не може да се мълчи. Историята може да се промени – на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19-и век – на велики сили и перферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще. Дали ще бъдем в периферията на ЕС или в сърцето на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своя курс към мирно и демократично развитие, или и те ще бъдат трайно дестабилизирани? България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме по големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран ЕС, което е и единственият шанс на всяка от държавите-членки да бъде фактор на глобалната сцена.

Силата на обединена Европа е, че и малките и големите имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на ЕС и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността си да преодолеят противопоставянето на стари и нови членки, на богати и бедни, на малки и големи нации. Това няма да стане с пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий "Троянски кон". Партиите са в дълг към избирателите си, не само защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на нашето членство. Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяме. Политиците са в дълг на активните граждани, и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми и конкретни решения как може да постигнем желаните цели. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме всички поотделно и заедно да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в ЕС ни дава.

Без европейската солидарност и договорът за партньорство с ЕК, България 2020 няма да се случи. Тук отново е необходим дебат, като кандидатите и партиите трябва ясно да се позиционират.

Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним. Преди да ни залее потокът на предизборни послания, трябва всички заедно да оценим очакванията на българските избиратели, да сме наясно как хората гледат на предстоящите избори за ЕП. /…/ Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро. Подобен „успех“ е измамен. Нека личните нападки и неприязън, нека острото политическо противопоставяне да отстъпят пред национално отговорните послания. Призовавам участниците в кампанията за толерантен и градивен дебат.

Предстоят ни избори за бъдещето на Европа, за нашето бъдеще. Става въпрос за мястото на България в нашия общ дом, защото Европа това сме ние. С качествен дебат и силно участие на гражданите ще дадем пример, че се съобразяваме с желанието и гласа на народа. Да го направим за собствената си демокрация, да го направим за Европа", каза в заключение президентът Росен Плевнелиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ