Борисов изненадващо застана зад КЕВР за цените на тока

 Борисов изненадващо застана зад КЕВР за цените на тока

Ден преди Комисията за енергийно и водно регулиране да излезе с окончателно решение за цените на тока, премиерът изненадващо демонстрира подкрепа за регулатора на фона на провелите се вчера многохилядни протести от бизнеса и синдикатите и готовността да бъдат продължени.

„Заставам зад КЕВР”, декларира той пред журналисти в отговор на въпрос  трябва ли да се отложи с една година поскъпването на тока, каквото е едно от основните искания на бизнеса. Борисов припомни, че Комисията е избрана от целия парламент и от девет членове в нея, само двама са от ГЕРБ. За това е избрана от целия парламент, за да може като каже КЕВР - това е цената по тази методика, всички я приемаме, допълни той.

„Истински се надявам колегите от КЕВР да спазят всичко, което е по закон, да сметнат разумно и честно на базата на изходните данни и да го представят на обществото. Ще го приема такова, каквото го дадат", каза още премиерът.

Днешната позиция на премиера е изненадваща, тъй като в началото на дебата по цените на тока бе точно на обратното мнение. Още при първия опит на КЕВР за лансира поскъпване на тока за бизнеса с 20% той коментира, че това, което иска регулатора „не е добро” и че ако бизнесът протестира и той ще отиде на протестите.

Днес обаче нещата стоят другояче.

„Направил съм всичко, което беше по силите ми и отгоре. Единственото, което трябваше да направим и направих са поне 4-5 срещи със синдикати, бизнес, работодателски организации, министри, за да стигнем до този модел - да предложим на КЕВР различни изходни данни с тези съкращения, които се направиха. Като се произнесат за цената ще я видим”, каза Борисов.

След което попита защо не се е стачкувало и протестирало, когато се е правел "Цанков камък" и Белене и са похарчени 3.7 млрд. лв., когато са сключвани договорите с американските централи.

„Какво беше това мълчание години наред? Сега 3,7 млрд. пасиви на НЕК, как тези пасиви да се избият? С какво? Да продадем НЕК, БЕХ , да го фалираме, да вдигнем цената на тока? Тези 3,7 млрд. трябва да излязат от нашите джобове - държавата, властта, хората. Мълчим, мълчим, стават ВЕИ-тата, американските договори. Защо не се протестира, когато се подписаха договорите с американските централи?", коментира Борисов.

А иначе, демокрацията е за това, да може да се протестира, обобщи той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ