Борисов: Правителството трябва да е коалиционно, Цветанов няма да е министър

Борисов: Правителството трябва да е коалиционно, Цветанов няма да е министър

Борисов: Правителството трябва да е коалиционно, Цветанов няма да е министър

Ако се съставя правителство, то трябва да е коалиционно и да има споделена отговорност. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата официална партийна конференция след предсрочните избори в неделя.

Припомняме, че в нощта на вота Борисов даде неформален брифинг на крак в централата на ГЕРБ, а на следващия ден не участва в срещата с журналисти след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Тогава стана ясно обаче, че партията е излъчила дамско трио в състав Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова за стартиране на поредица от последователни преговори с парламентарно представените партии – които след 5 октомври са 8 – за формиране на нов кабинет.

Даден е изключителен мандат на екипа за преговори, посочи Борисов днес. „Те имат право да преговарят, да правят на място компромиси, знаейки докъде и как, имат право и да си тръгнат от преговорите, ако някой прецени, че ще си прави нова агитация на фона на агитацията след изборите. Това, което те ще вземат като решение там, след това ние ще го утвърдим. Не сме пратили някой само да чуе и след това да дойде да ни каже./.../ Преговарящите имат право, ако са такива условията и се каже, абсурд, не можем да приемем нито едното, нито другото, включително и след консултациите, да заявят, че няма да се провеждат втори кръг преговори с тази парти”, поясни той.

Борисов съобщи също, че ако се стигне до нов кабинет на ГЕРБ, Цветан Цветанов няма да бъде министър в него. Това бе е едно от предварително поставените условия на част от Реформаторите за подкрепа на правителство с мандата на ГЕРБ. Другото е Бойко да не е премиер, което до известна степен втвърди позициите на бившите управляващи по въпроса докъде са склонни да отстъпват за компромиси. Днес обаче Борисов не даде ясен и категоричен отговор на журналистически въпрос дали се обмисля вариант кметът на Бургас Димитър Николов да бъде номиниран за премиер на кабинет с мандата на ГЕРБ.

В рамките на 10 дни ГЕРБ ще се срещне с всички партии, които пожелаят и ако с някои има възможност за допирни точки, ще бъдат проведени последващи разговори, на които ще присъства и той, стана ясно още от думите му. На втория кръг консултациии ще се обсъжда състава на бъдещия кабинет, парламентарните комисии и кой ще е председател на парламента. Категорично е ясно отсега, че кандидатът на ГЕРБ за шеф на парламента ще е Цецка Цачева, посочи Борисов.

За пореден път той публично повтори, че по никакъв начин водената от него партия не би търсила коалиция с ДПС.

„Няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила коалиция с ДПС. Това изчерпва всякакъв коментар от тук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС - ще подкрепя ли, ще бъде ли против, е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство.”, посочи той. Малко по-късно направи  коментар и по темата за етническия вот. " Ако ДПС не си направи изводи, че с подобни действия вдига националистическия вот и създава проблем с етническата толерантност, това ще бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях. /.../ Надявам се, че ДПС може да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост и дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконролируеми".

Лидерът на ГЕРБ очерта и вижданията си за някои от приоритетите пред следващото управление. "Първото задължително е,  ДКЕВР да е избрана поне с 2/3 от гласовете в Народното събрание, за да може сметките, цените, това, което ДКЕВР казва, да не подлежи на коментар и да няма политическа намеса. С Марица -1 и 3 трябва да се проведат преговори и да се намали цената на тока, задължителното изкупуване на ток, което беше подписано от Костов и Овчаров. Ако зимата е толкова тежко, тук бихме търсили компромис също с останалите, да се намерят по-големи възможности за социални плащания.", заяви лидерът на ГЕРБ.

Отсега Борисов даде заявка и за пореден ремонт на Изборния кодекс: Аномалиите в него възпаляват обществото и остава вкуса у всички ни, че има нещо несправедливо./.../ Надявам се в следващия парламент да се направи всичко възможно и да се убеди обществото, че ще има по-честна избирателна система, да не допуска такива аномалии.

Според него  системата "Хеърни - Майер", по която сега се разпределят депутатските мандати, е несправедлива.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19