Брюксел иска общ енергиен пазар

Брюксел иска общ енергиен пазар

Европейската комисия повежда решителна битка срещу енергийния монополизъм на национални нива. Тя ще изпрати искания до 20 държави членки, сред които и България да синхронизират законодателствата с това на ЕС, така че да се създаде общ европейски пазар на газ и електроенерия, съобщава energy.eu

Страните, до които ЕК ще прати искания, са Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания.

Ефективен и напълно функциониращ единен европейски пазар на енергия ще даде на потребителите възможност за избор между различни компании за доставка на газ и електричество и ще осигури възможност в него да се включат и по-малките доставчици, както и тези, които инвестират във възобновяеми източници, смятат от ЕК.

 Припомняме, че миналата седмица Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на енергийния пазар. Страната ни бе атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени.

Според Европейската комисия държавата е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти. Процедурата започна през юни миналата година, когато ЕК установи, че НЕК и "Булгаргаз" не предоставят достатъчно информация на търговците на ток и газ и спъват достъпа им до мрежите.

България плаща три пъти по-скъп газ от останалите страни в Европа, обяви междувременно от ефира bTV бившият шеф на „Булгаргаз” Васил Филипов.

„ В „Булгаргаз" има хора, които работят за монополиста „Газпром", а не за интереса на България", допълни той и директно обвини ръководството на дружеството, че води политика, която обслужва единствено руския интерес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ