България в снежен плен, затвориха границите

България в снежен плен, затвориха границите

България в снежен плен, затвориха границите

Продължаващите повече от денонощие обилни снеговалежи доведоха до безпрецедентни мерки и органичения. Дунав мост е затворен, заради обявения в Румъния код „червено”. От наша страна пътят до сухопътната граница е проходим, но в северната ни съседка положението е много сериозно, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която ръководи националният кризисен щаб за почистване на пътната мрежа в цялата страна.

Като превантивна мярка от своя страна България затвори временно границите с Гърция и Турция, за да не влизат тирове, които може да блокират пътищата.

Заради продължаващите интензивни снеговалежи в 20 области на страната е въведен код „оранжев”, което означава потенциално опасно време.Той е в сила в областите: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Търговище и Варна.

Премиерът Бойко Борисов също даде някои разяснения по ситуацията в ефира на Нова телевизия тази сутрин:

„Нашите съседи - Румъния - пуснаха код „червено”, което наложи ние да спрем тировете, тъй като те не могат да влязат в Румъния и ще задръстят движението. Създали сме максимално добра организация, но много умолявам хората, които нямат нужда да излязат и могат да отложат с два дни пътуването си, да си останат вкъщи или да ползват влак или друг транспорт, тъй като наистина бурята е страховита, особено в Северна България. Правим всичко възможно да почистим магистралите, те са проходими. Но повтарям - особено в Разградско, Русенско, в Северна България ветровете са много силни и навяванията са изключително големи – положението е тежко. Изпратили сме тежки машини там да работят”.

Основните пътища в Русе и Разград са затворени. Там снежната буря със силен вятър, валежи и навявания продължава.

Затворени за движение на всички моторни превозни средства са пътищата: Русе-Разград; Русе – Кубрат; Русе-Иваново-Две могили; Русе – Цар Калоян. Екипи на Гражданска защита и полицията в момента помагат на множество закъсали леки автомобили в района

Обилни снеговалежи и опасни навявания има по пътя Русе – Силистра. Видимостта е едва  5-10 м.

Затворен е и пътя Русе-Търново, който в момента се почиства.

В Смолянска област всички превозни средства трябва да са с вериги.

Въведени са ограничения за цялата Търговищка област всички тежкотоварни автомобили да са с вериги.

 Проходът на републиката, Петрохан и Ришкият проход все още са отворени за движение, но тежкотоварните автомобили трябва да бъдат с вериги.

 Тежка катастрофа между два тира, автобус и лек автомобил блокира рано тази сутрин автомагистрала „Тракия” около 107 км, близо до отбивката за Пловдив. Движението в района на инцидента все още се отклонява през Пазарджик. За щастие няма жертви. Виновни за инцидента са шофьорите на тировете, които не са изпълнили разпореждане на пътната полиция да преустановят временно пътуването си и са продължили по магистралата, след което са се ударили. Поради намалената видимост от снеговалежа веднага след това в тях се блъснали автобус и лек автомобил „Пежо” с гръцка регистрация. Четиримата пътници в леката кола са били откарани за преглед в болница. По първоначални данни пострадал е само водачът на автомобила, който е със съмнения за счупена ключица.

До окончателното му почистване ще остане затворен проходът „Витиня” на магистрала „Хемус”

Магистрала "Струма" е отворена и проходима, а по магистрала "Люлин" са нужни вериги за тежкотоварните автомобили.

София засега е проходима при зимни условия, но кметът Йорданка Фандъкова предупреди, че ако се наложи, ще бъдат затваряни отделни участъци за почистване. Конкретна информация за състоянието на пътната мрежа в страната можете да намерите и на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура", където данните периодично се обновява, както и на единен информационен номер 0700 1 30 20.

Според синоптиците валежите ще продължат през целия ден и вечерта.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ