Вени Марковски: Сменете паролите си веднага!

Вени Марковски: Сменете паролите си веднага!

„Хората трябва веднага да си сменят паролите за достъп, независимо каква услуга ползват – електронна поща, онлайн банкиране и т.н. Няма гаранция, че доставчикът им на интернет не е бил компрометиран и паролата им не е открадната“. Това предупреди пред TV7 шефът на "Интернет общество" Вени Марковски.

По думите му личните данни на българите отдавна са компрометирани. „Имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти. Всичко това го има някъде и е въпрос на желание да бъде извадено и използвано”, обясни Марковски.

По думите му у нас възможностите за намиране на лични данни са безкрайни и това се дължи както на небрежното ни отношение към опазването им, така и на факта, че ЕГН например ни се иска за щяло и нещяло.

„За да спре търговията с лични данни, трябва да има един-двама наказани. По този начин ще се покаже, че така не може”, категоричен е Марковски.

Вени Марковски припомни, че паролите ни за достъп трябва да се сменят сравнително често и препоръча хората да ползват SMS известия, за да могат да "хванат", когато някой неправомерно ползва личната им информация.

Припомняме ви, че в началото на месеца бе открит изключително опасен пробив в сигурността на интернет. Милиони пароли, номера на кредитни карти и други твърде чувствителни данни са станали достъпни за потенциални компютърни хакери, които може тайно да са се възползвали от проблема преди откриването му.  Пробивът засяга технологията за кодиране, предназначена да защитава интернет адресите, електронните пощи, чатовете, интернет търговията и услугите.

Експертите по електронна сигурност, които са открили опасния пробив, наречен Heartbleed (сърдечно кървене), са особено обезпокоени, че той е останал неразкрит в продължение на повече от две години.

Редица правителства посъветваха света на бизнеса да направи щателна проверка на своите сървъри, за да види дали те не използват уязвими версии на този тип софтуер, известен като OpenSSL.

Недостатъкът на този софтуер, констатиран сега, дава възможност на електронните крадци или хакери да декодират електронния трафик, докато той пътува по интернет, включително и да се добират до паролите, банковата информация, личните и здравните данни и тайните кодове на милионите потребители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ