Вземат ни частично в Шенген?

Вземат ни частично в Шенген?

Вземат ни частично в Шенген?

България и Румъния все пак може да се присъединят към Шенген през март, но само частично. Това предлага унгарската страна, която пое щафетата по председателстване на ЕС през 2011 г., съобщиха унгарските медии.

Румънският държавен секретар Мариан Титулеску, който отговаря за отдела за членството в Шенген в румънското вътрешно министерство, посочва, че докладите за въздушното пространство на Румъния и България са положителни. За пълното членство в Шенгенската зона ще бъде решено по-късно.

Титулеску обясни още, че Ирландия и Великобритания също са се присъединили частично към Шенген, в сферите на граничната полиция, съдебното сътрудничество и участието в Шенгенската информационна система.

В края на миналата година Германия и Франция се противопоставиха на влизането на България и Румъния в шенгенската зона. Основният им мотив е, че корупцията в двете страни все още е на доста високо ниво, реформите в съдебната система продължават да буксуват. По-късно и Финландия изрази опасение от влизането на София и Букурещ в зоната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ