Връщат пушенето на закрито до Нова година

Връщат пушенето на закрито до Нова година

БСП ще се опита да върне пушенето на закрито до Нова година. Очаква се през декември депутатите да гласуват промени в Закона за здравето, които предвиждат цигареното вето в заведенията да отпадне.

Идеята е в кафенета и ресторанти да има зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв.м сами да решат дали да се пуши, коментира Нова телевизия.

За комфорта на пушачите през зимата всяко заведение инвестира между 5000 и 50 000 лева. Отделни постройки, тенти и отоплителни уреди са само някои от вариантите, с които собствениците на кафенета и ресторанти се опитват да привлекат пушачите.

Ресторантьорите са притеснени, че ако забраната за пушене на закрито остане, ще се повторят загубите от миналата зима.

„Води до намаляване на персонала и до намаляване на клиенти, както и до загуби, защото много от хората предпочитат да пушат и да излизат навън. Заведенията трябва да инвестират в отделни салони, зали за пушачи при предишния режим, а сега с тоталната забрана - в отоплителни тела извън заведенията", обясни Асен Занев, управител на заведение.

Затова от БСП вече се опитват да прокарат сред депутатите промени, с които цигареният дим в заведенията да се върне.

„Особено актуален е въпросът сега, защото има минусови температури. От ежедневието аз виждам, че няма заведение, което да спазва закона. А един закон, който не се спазва, не обслужва интересите хора. В момента той изпълнява само сивия сектор - за да не ги наказват ресторантьорите намират връзки и плащат", коментира Спас Панчев от „Коалиция за България".

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ