До 10 години затвор за нападение над лекари и учители

До 10 години затвор за нападение над лекари и учители

До 10 години затвор за нападение над лекари и учители

Наказанието за нападение над лекари и учители ще е същото като за нападение срещу полицай. Това предвиждат промените в наказателния кодекс, които единодушно бяха приети на първо четене в парламента днес. Според текстовете в Наказателния кодекс лека телесна повреда, нанесена на полицай, се наказва с до 3 години затвор и с до 10 години, ако поражението е тежко.

Новият министър на здравеопазването Таня Андреева заяви по време на дебатите, че е доволна, че в най-кратки срокове промяната ще се случи. „Моят призив е и към МВР и правораздавателните органи да се спазват тези промени в закона и тяхната работа също да доведе до резултат в най-кратък срок. Безспорно е, не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки гражданин, че трябва да има справедливост и правосъдие”, посочи Андреева.

До тази мярка се стигна, след като в нощта срещу 25 май лекарски екип на Спешна помощ бе нападнат от пияни граждани в столичния квартал „Овча купел”. При инцидента пострадаха лекарят, медицинската сестра и шофьорът. Въпреки нападението медицинският екип успя да си свърши професионално работата и да откара пациентката, за която е бил подаден сигналът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ