ЕК смекчи тона за наказателната процедура срещу България

ЕК смекчи тона за наказателната процедура срещу България

ЕК смекчи тона за наказателната процедура срещу България

Европейската комисия няма да задвижи днес процедурата срещу България за свръхдефицит. Нещо повече, предстои да реши дали въобще да внесе предложение в Съвета на ЕС за задействането й. Това стана ясно от изявление на Амадеу Алтафадж, говорител на комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Европейската комисия очаква нови данни за макроикономическото състояние на българската икономика и след като ги проучи, ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на ЕС за задействане на процедурата срещу България, каза той.

Амадеу направи уточнението по повод доклада за състоянието на държавните финанси в Европейския валутен съюз, огласен по-рано от шефа му Оли Рен. За България в доклада се отбелязва, че Европейската комисия е била уведомена от българското правителство през април т.г. за дефицит от 3,9 на сто от Брутния вътрешен продукт.

През май комисията е преценила, че този дефицит е необичаен, предизвикан е от икономическата криза и е временен.

В пролетните икономически прогнози на ЕК се посочваше, че общият държавен дефицит в България ще спадне под 3 на сто от БВП през 2010 г., тъй като най-тежката част от кризата е преминала, а и се е очаквало взетите мерки за финансова консолидация да дадат резултати.

Въпреки това размерът на дефицита не се прецени като близък до референтната стойност от 3 на сто от БВП и ЕК заключи, че може да започне процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, се изтъква в доклада.

Освен това бе съобщено, че днес институцията ще вземе решение срещу страната ни да започне процедура за прекомерен държавен дефицит, ще го внесе в Съвета на ЕС и очаква съветът да се произнесе на 13 юли.

Наказателната процедура няма нищо общо предстоящата проверка по линия на Евростат, уточни още Амадеу.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ