Жълтите павета в София - културно наследство

Жълтите павета в София - културно наследство

Жълтите павета в София бяха обявени за културно наследство с единодушно решение на Столичния общински съвет.

В сайта на Столична община се посочва, че от 105 години жълтите павета застилат стародавния софийски център, както и тръгващите от него улици в различни посоки.

Жълтите павета може да се класифицират като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство. Паветата ще бъдат заснети, описани и при ремонт ще се изисква да бъдат възстановени в същия вид, обясниха от Столична община.

Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове. Според легендата те са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите са внос от Австро-Унгария, по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров. През 1907 г. 28 400 кв/м, са застлани с жълт паваж, а през 1908 г. - 30 902,46 кв/м или общо 59 302,46 кв/м.

Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съвпада с появата на емблематични за София сгради - Народния театър (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централна баня (1913 г.), храмът "Александър Невски" (1904-1912 г.).

Докато историята на сградите е добре известна, тази на паветата е доста мъглива и противоречива. Повечето източници са съгласни, че жълтите блокчета са излети в Будапеща, направени от стрит и изпечен варовик, наречен мергел, но официален консенсус за причината те да се появят в София няма. Популярната версия за сватбения подарък се оказва не много надеждна – установила се е по-скоро заради романтичната си привлекателност и благодарение на безкрайни повторения.

Според сайта на Столичната община "полагането на керамичните павета не е емоционален дар по случай сватбата на княз Фердинанд с Мария Луиза, която по това време (1907) вече не е между живите." Проста историческа справка показва, че няма как паветата да са подарък и за втората сватба на Фердинанд I. Когато той се жени за принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц през 1908 г., софийските улици вече са покрити с тях.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ