Завръщането на Боевски изненада и властта

Завръщането на Боевски изненада и властта

В ранния следобед вчера, с полет от Париж, изненадващо се появи Гълъбин Боевски, който излежаваше 9-годишна присъда в бразилски затвор за трафик на наркотици. Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести бе засечен от камерите на БНТ на софийското летище, но отказа всякакъв коментар.

Завръщането на Боевски като свободен гражданин изненада не само обикновените хора, но и властта. Голяма част от институциите обявиха, че нямат никаква представа каква е ситуацията около Боевски.

„Освобождаването на Гълъбин Боевски за нас е толкова изненадващо, колкото и за вас“. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. „Прокуратурата няма никаква информация за случая. Завръщането му се дължи на едностранен акт от Бразилия, който е резултат на тяхно решение“, категоричен бе Цацаров.

Той обясни за специална фигура в Бразилия, по силата на която може да се реши едностранно, че осъден на затвор има право да бъде освободен. Това е така нареченият експулс на лишени от свобода лица. Цацаров уточни, че само допуска това.

„Не мога да кажа има ли нещо нередно, явно външното ни министерство е разполагало с повече информация”, допълни той.

Правосъдният министър Зинаида Златанова разкритикува комуникацията между институциите и по-скоро липсата на такава по казуса с освобождаването на спортиста Боевски от бразилския затвор и изненадващото му прибиране.

Тя коментира, че официално не е имало искане за изтърпяване на наказание в България и министерството на правосъдието не е въвлечено в този случай и няма как да бъде. Вицепремиерът Зинаида Златанова коментира случая пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) и посочи, че би било добре да има някакви данни от външното министерство, предаде bTV. „България няма договор за равна помощ с Бразилия и няма как да научим по законов или юридически начин, че е бил освободен. Учудващо е, че във Външно министерство не е имало информация от Посолството ни в Бразилия“, добави вицепремиерът.

Златанова заяви, че планира другата седмица да свика работна група с министъра на външните работи и с главния прокурор, за да се направи механизъм, по който да се действа в подобни случаи. „Разочаровани сме, че в конкретния случай не е имало комуникация дори и към медиите”, добави Златанова.

По-рано днес говорителят на българското външно министерство заяви, че решението за освобождаването на българския шампион по вдигане на тежести е взето от Бразилия и те не са длъжни да ни съобщават.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. Боевски обясни няколко пъти, че не е пренасял дрога, а се е наложило на място да си купи нов куфар и така те са се оказали в багажа му. Въпреки твърденията му, той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 г. второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ