КТ „Подкрепа” поиска оставката на Дянков, напуска тристранката

КТ „Подкрепа” поиска оставката на Дянков, напуска тристранката

КТ „Подкрепа” поиска оставката на Дянков, напуска тристранката

КТ „Подкрепа” поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради намерението му да повиши пенсионната възраст с една година още от януари 2012 г. Освен това синдикатът обяви, че напуска Тристранния съвет. От КТ „Подкрепа” настояват правителството да спази споразумението за повишаване на възрастта, предвидено да започне от 2021 г. Това заяви за БНР председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков.

„Обръщаме се към премиера г-н Борисов да преосмисли оставането на г-н Дянков в правителството. Преди 2 години не кой да е друг, а Симеон Дянков каза, че ще се намалят с два пункта пенсионните вноски и щеше да докара много пари по някакъв начин. Видяхме дали ги докара и докъде се стигна с намаляването. Миналата година отново трябваше да се повишават пенсионните вноски, но вместо да се види защо няма пари, най-лесното е да се реже или от доходите, или да се увеличава възраст”, обясни Душков.

Ръководството на КТ „Подкрепа" е дало мандат на Стачния комитет да организира ефективни протести и срещу новия ред на заплащане в държавната администрация, при който се отменят добавките за прослужено време.

„Това са чисто субективни критерии, по които няма нито един обективен, който да даде оценка за труда. Прекият началник ще решава кой ще взима пари и кой не, повече или по-малко. Дори при напълно изпълнена задача, няма гаранция, че работникът ще получи пълното си възнаграждение”, заяви Душев.

Дали ще се стигне до стачки, ще зависи от решенията на Народното събрание, допълни председателят на стачния комитет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ