България

Политика

|

Общество

|

Над 2000 тежки катастрофи през лятото

Над 2000 тежки катастрофи през лятото

Черна серия от тежки катастрофи беляза лятото. Днес, в последния ден от официалния летен сезон на Черноморието, полицията показа тъжната статистика от отпускарския сезон. Повече от 2000 пътни сблъсъка е имало по родните пътища между 1 юни и 31 август. В тях са загинали 196 души, съобщи bTV.

Понеделник и вторник се оказват най-опасните дни на пътя. Тогава, а не през уикендите, стават най-много нещастия. Най-много пътно-транспортни произшествия са се случили по пътищата към морските и планинските ни курорти. Първо място в черната статистика държи Пловдивска област, следвана от Благоевградската и Старозагорската. По Черноморието са станали 122 тежки ПТП-та, в които са загинали 11, а са били ранени 166 души. Причината, както и всяка година, е повишеният трафик около морето, обясняват полицаи.

Едва в 100 от над 2000-те нещастни случая причина за катастрофата е била техническа неизправност на колата. Най-чест повод за сблъсъци и през тази година са били младите, неопитни шофьори, които са употребили забранени вещества и са шофирали с непозволена скорост. Друга честа грешка била неправилното отнемане на предимство на пътя.

Според служителите на КАТ обаче няма увеличаване на черната статистика по българските пътища. През същия период на 2010 г. например са станали 1940 инцидента с 260 смъртни случая, а през 2009 г. – 2200 ПТП с 263 фатални изхода.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ