Най-интересното във вестниците на 28 юни, понеделник

Най-интересното във вестниците на 28 юни, понеделник

Вестниците днес не си приличат. Както обикновено в неделя, събитията не ги увличат и всеки екип сам си е създал новините. Любопитното е, че има и коментари с противоположни тези. 

"Труд" описва изключително странен случай в софийския квартал "Гоце Делчев", където лъчение от неизвестен източник разболява хората в  блок 252. Измерен е интензитет на електромагнитното поле, който превишава 111 пъти нормите, но месеци наред държавните институции си прехвърлят топката и не могат да открият откъде идва той. Случаят в кв. "Гоце Делчев" "поставя по-големия въпрос - липсата на контрол при инсталирането и употребата на излъчватели в жилищна среда. Никой днес не знае какво има в съседното жилище, дадено под наем на някого си. В Европа се следи изкъсо всяко лъчение, неговият обхват и честота. Защото е научно доказано - наднормените електромагнитни лъчения може да активират предразположеност към онкозаболявания. У нас все още се приема като нечия прищявка или глезотия", пише "Труд".

"24 часа" се гневи КЗК не дава таван на цените на таксита и коментира КЗК греши, лимит за таксита веднага.

Валери Найденов пък риторично пита Ще накажем ЕРП с втори зелник? Тезата му е: "Крайно време е да осъзнаем, че докато чужди компании източват гарантираните парични потоци у нас, България винаги ще бъде в рецесия и накрая неизбежно ще изчезне. Затова и всяко следващо правителство ще се проваля. Пътят към оздравяването е стръмен и труден, но друг няма - България трябва незабавно да спре да приватизира естествените монополи, след което да приеме стратегия за възстановяване на публичната собственост във водния сектор, парното, електроразпределението и още някои други дейности, в които пазарната конкуренция засега не е възможна". След като пише в коментара си тежки думи: "Българският елит е влязъл в заговор с чуждите монополсти, за да граби собствения си народ", Найденов съветва по още един въпрос: "Щом сме принудени да строим ветрогенератори и фотоволтаични паркове, нека го прави държавата. Откъде накъде ще плащаме за далаверите на чуждите фирми от джоба си? Щом ще ги издържаме, значи трябва да са държавна собственост. Така ще ни излязат поне 20 на сто по-евтино. Но по-важното е, че тези пари няма да изтичат навън" "за радост на "инвеститорите" и техните милионери консултанти".

Точно обратното мнение споделя "Дневник" в редакционния си коментар След нагледния урок с ЕРП-та. Идеята е, че правителството няма да успее в кампанията си да убеди чуждите инвеститори да правят бизнес тук "заради безпрецедентната публична кампания, водена при това лично от премиера, спрямо чуждите мажоритарни собственици на електроразпределителните дружества (ЕРП)".

Не е ясно коя теза ще надделее за ЕРП-тата и тока, но от "Стандарт" научаваме, че земеделският министър е убеден, че ще прогони гадостите от храните, че и ще изнесе български опит: Вижда се краят на гаражните салами/Ще предложа и Европа да спре сиренето от палми, казва Мирослав Найденов.

В "Новинар" Иван Гарелов коментира двуседмичните спорове за безславно отминалия в събота гей парад. Заглавието е Пляс, пляс педалите, но текстът не е тривиален. Гарелов даже прави интересно предложение: "Докарахме се до положението децата да смятат, че за да успееш, особено в шоубизнеса, непременно трябва да си гей. Нека бТВ да зададе такъв въпрос на децата в рубриката си „Малък коментар“ и ще се види…"

Още една любопитна тема в два вестника - ударите срещу т.нар. пиратство в интернет. МВР издейства присъди срещу едва двама "пирати" за година, пише "Сега". "От януари 2009 г. до март 2010 г. у нас са осъдени само двама души за неправомерно притежание на материали, за които се дължат авторски права в големи размери. Става дума основно за матрици и фалшиви компактдискове, показва справка на Върховната касационна прокуратура. [] Тези данни напълно кореспондират с позицията на шефа на "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, че акциите на неговия екип целят основно да събират доказателства, които да помогнат при евентуално завеждане на граждански дела от потърпевшите от пиратството. А не за да допринесат за повече осъдителни присъди по наказателни дела."

В "Дневник" има сблъсък на мнения заради затварянето на сайта "Читанка": Да спасим www.chitanka.info, Подкрепяме акцията на ГДБОП - благодарствено писмо от асоциация "Българска книга", която обединява издателите, и едно мнение от блог Всичко Мара втасала. Редакцията не взема отношение, но то си личи по избора на мнения.

Лошото е, че цялата истина не е нито в призива "Да спасим", нито в благодарственото писмо. Незачитането на авторски права не може да бъде оправдано с благородното намерение да се четат книги в интернет. А книгоиздателите съвсем скоро ще се каят, че не са намерили начин сами да качат съдържание в интернет. Но това вече е тема за отделен коментар, а не за бърз поглед по вестникарските дописки.

Е, поне прегледът на печата засега не се санкционира от ГДБОП. "МениджърНюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

Само имитираме истинска реформа на пенсионната система, интервю с лидера на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова, "Труд"

Само към министрите на МВР и отбраната нямам забележки, интервю с Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ, "24 часа"

Трябва да има начин за отзоваване на общински съветници, интервю с Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ, "Новинар"  

Ако Първанов си създаде свой ГЕРБ, може да спечели кратка победа/ Възможно е БСП да не реагира толкова приятелски на закачките на президента, казва социологът Юрий Асланов, "Сега"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ