Нивото на Дунав достигна рекордно ниски нива

Нивото на Дунав достигна рекордно ниски нива

Нивото на Дунав достигна рекордно ниски нива

Рекордно ниски стойности отбеляза нивото на река Дунав край Русе, съобщиха от Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път на р. Дунав, цитирана от БГНЕС.  Стойността на нивото е спаднало до -12 см, което е най-ниската кота от 1941 г. насам.

Прогнозата е да спадне до 2 дни с още 5 см и да достигне до -17 см. В българския участък на реката от Силистра до Сомовит има 14 участъка, които са под критичния минимум от 250 см, а 6 критични участъка са с минимални дълбочини от 160 - 170 см. По този начин се ограничава обема на товара, който корабите могат да товарят, обясниха от агенцията.

В зависимост от ситуацията агенцията търси алтернативни пътища в района на критичните участъци. Такъв е намерен от километър 473 до километър 476 между остров Гостин и румънската страна. От днес този път е пуснат. По този начин вече участъкът е с газене 220 см, т.е има 60 см над минимума по главното трасе. Утре хидрографският кораб "Вит" ще отплава в участъка с повече прагове Русе - Свищов. Целта да се види къде се концентрира водата в реката и да се огради място, за да може да преминават и кораби с газене от 160-170 см.

Поради ниските нива на реката и очакваната студена зима най-вероятно Дунав ще замръзне, прогнозират от АППД. За последен път реката е замръзвала през зимата на 1985 г. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ