Нищо ново, компютърен срив пак спря издаването на паспорти

Нищо ново, компютърен срив пак спря издаването на паспорти

До второ нареждане, всъщност до отстраняване на внезапно възникнала повреда в главния компютърен център на МВР се спира издаването на лични документи, включително и на шофьорски книжки, събощиха от ведомството.

Има технически проблем в локалната мрежа на главния компютърен център на МВР, който е блокирал цялата система за издаване на личните документи и на работата на КАТ, уточниха от Вътрешното министерство.

Издаването на новите документи чрез новата система, която включва вземане на биометрични данни започна с фалстарт в края на март. Тогава пък се яви софтуерен проблем в системата, внедрена от изпълнителя на поръчката "Сименс", който значително усложни и забави във времето подмяната на документи

Тази година изтича валидността на документите на над 2 млн. българи, като от 29 март до 30 май са приети 572 038 заявления и са издадени 407 237 лични карти и паспорти. От МВР очакват пикът за издаване на нови международни паспорти и лични карти да е през юли, тъй като валидността на много от тях изтича тогава.

С промяна в закона валидността на личните карти и шофьорските книжки за България бе удължена с 6 месеца.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ