Обмислят промяна в модела на финансиране на неправителствените организации

Обмислят промяна в модела на финансиране на неправителствените организации

Обмислят промяна в модела на финансиране на неправителствените организации

Съществуващият модел за финансиране на неправителствените организации от страна на държавния бюджет е несъвършен и се нуждае от промяна. Средствата трябва да се предоставят след конкурс, а не като директна субсидия. Около тази теза се обединиха представители на неправителствения сектор и министърът по европейските въпроси Томислав Дончев, предаде БНР.

Всяка година неправителственият сектор получава от държавния бюджет 10 милиона лева. Процедурата, по която се отпускат парите обаче трябва да се промени, смятат управляващи и представители на неправителствените организации. Необходима е ясна държавна политика за развитие на гражданското общество, посочи Любен Панов от Българския център за нестопанско право.

„България просто е на дъното, на последните места в опашката. Дори Македония има държавна стратегия за развитие на гражданското общество. В момента нито една държавна институция няма в своя ресор взаимодействие или развитие на гражданското общество като такова в България”, каза Панов.

От своя страна министърът по европейските въпроси Томислав Дончев заяви: „Първата ни цел трябва да е процедурата за бюджет 2013 г. Ние трябва да сме в състояние да разработим съвсем конкретно предложение, което до средата или до края на месец май да бъде представено в Министерство на финансите”.

По този повод ще бъде създадена работна група с експерти от екипа на министър Дончев и от други министерства, които съвместно с представители на организациите да изработят предложение за усъвършенстване на механизма за финансиране още през 2013 г.

Работната група ще има задача да посочи държавен орган, който да осъществява прекия диалог с неправителствените организации, както и да поеме инициативата за изработване на дългосрочен документ или стратегия за съвместна дейност на администрацията с неправителствените организации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ